درمان ناباروری

درمان ناباروری با روش های قطعی

آنچه می خوانید...
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 1]

به طور کلی اگر یک زوج جوان در طی یک سال برای بچه دار شدن اقدام کنند و در عین حال از هیچ روش پیشگیری را انجام ندهند اما در آخر به نتیجه نرسند، می توان گفت این زوج دچار مشکل ناباروری هستند و باید تحت درمان قرار گیرند.

در هر سیکل قاعدگی 10 تا 20 تخمک بالغ می شود و در نهایت یک تا 2 عدد از آن ها آزاد می گردد. در این شرایط یک روز بعد از رابطه زناشویی، اسپرم خود را به لوله های رحمی که تخمک در آنجا مستقر است، می رساند و بدین ترتیب لقاح صورت می گیرد. در این شرایط نیز پس از لانه گزینی، جنین در رحم شکل می گیرد.

اما اگر بعد از 19 روز اسپرم به تخمک نرسد، بارداری اتفاق نیفتد و این روند 12 بار بعد از سیکل های قاعدگی زن تکرار شود، احتمال نازایی وجود دارد و باید مورد بررسی قرار گیرد.

درمان ناباروری

عوامل ناباروری

یکی از معضلاتی که زوج های جوان دارند مشکل ناباروری است. ناباروری ممکن است در اثر عوامل بسیاری به وجود آید. برخی از آن ها عبارتند از:

  • ابتلا به بیماری
  • زندگی در شرایط پر استرس و تنش
  • مصرف غذاها
  • داروهای شیمیایی و ناسالم
  • فعالیت در محیط های صنعتی و آلوده
  • شرایط سن
  • نقص عملکرد تخمدان
  • استعمال سیگار و دخانیات
  • مصرف نوشیدنی های الکلی

درمان ناباروری

روند درمان باید با موفقیت پیش برود تا بتوان به نتیجه مطلوب دست یافت و به این منظور لازم است که فواصل درمانی رعایت شود. باید توجه داشت که در صورت رعایت نکردن فواصل درمانی ممکن است که نتیجه درمان آنطور که باید، نباشد.


درمان نازایی – دکتر نسرین زارع پور


یکی دیگر از نکاتی که باید توجه شود این است که بهتر است هر چه زودتر برای درمان اقدام نمایید. زیرا با بالا رفتن سن زوجین، ممکن است که درمان اثری برای آن ها نداشته باشد.

طبق آمار، شانس درمان زنان 40 ساله 10 تا 15 درصد و برای زنان 25 تا 30 ساله 30 تا 35 درصد است.

برای درمان ناباروری روش های مختلفی وجود دارد. برای اینکه متخصص زنان و زایمان بتواند روشی برای ناباروری زوج ها ارائه دهد در ابتدا باید علل ناباروری آن ها مشخص گردد. برای این امر ابتدا لازم است که خانم ها آزمایشات لازم را انجام دهند. از آن جایی که ممکن است علل ناباروری مرتبط با آقایان هم باشد، آن ها نیز باید آزمایشات لازم را انجام دهند.

معمولا در مراحل ابتدایی برای فرد روش IUI در نظر گرفته می شود که در طی آن ابتدا اسپرم مرد به صورت جداگانه گرفته می شود و طبق زمان بندی مشخص، اسپرم ها به واژن زن منتقل می شوند .خانم ها بعد از گذشت چند هفته باید برای انجام آزمایش خون آماده می شوند تا نتیجه IUI مشخص گردد. در این روش، لقاح در داخل رحم انجام می گیرد. در صورتی که این روش برای زوجین موثر واقع نشود روش های دیگری مانند IVF تجویز می گردد.

درمان ناباروری با روش های مختلفی انجام می شود که در ادامه به صورت کامل توضیح داده می شوند.

دارودرمانی

به دلیل اختلال در تخمک گذاری معمولاً اولین راهکاری که پزشک توصیه می کند، مصرف داروهایی است که تخمک گذاری را تحریک کنند. استفاده از داروهای خوراکی مانند کلومیفن و یا تزریق آمپول در تخمک گذاری می تواند بسیار تاثیرگذار در روند درمان باشد.

IUI (تلقیح مصنوعی مایع منی)

از این روش هنگامی استفاده می شود که مشکل نازایی مربوط به مرد باشد، خانم ها دارای مشکلات ایمونولوژیکی باشند و یا دهانه رحم آن ها مشکل داشته باشد. در واقع عملکرد این روش به این صورت است که مایع حاوی اسپرم تغلیظ شده به وسیله سرنگ به داخل واژن تزریق می شود. این روش نیازی به جراحی ندارد و قیمت مناسب تری نسبت به دیگر روش ها دارد.

IVF (تلقیح مصنوعی جنین داخل رحم)

در این روش لقاح خارج از رحم صورت می گیرد. به این صورت که تخمک زن در ابتدا گرفته می شوذ و سپس اسپرم های مرد نیز تهیه می شود. پس از بررسی آن ها، اسپرم هایی که دارای کیفیت بهتری هستند، جدا می شوند. سپس بعد از لقاح به داخل رحم منتقل می گردد. در این روش خانم ها باید برای تخمک گذاری آماده شوند که متخصص زنان و زایمان به این منظور، در ابتدای درمان برایآن ها داروهای لازم را برای آن ها تجویز می کند.

این روش اغلب هنگامی به کار گرفته می شود که تنبلی تخمدان و یا کاهش شدید اسپرم و انسداد لوله ها وجود داشته باشد. در واقع تلقیحی از تخمک زن با اسپرم است که می بایست از تخم بدست آمده به مدت 48 تا 72 ساعت مراقبت شود تا رشد کند و آماده کشت در رحم مادر شود.

اهدای تخمک

هنگامی که زوج ها به دلیل سن بالا، یائسگی زودرس و یا موارد دیگر قادر به باروری نباشد از روش اهدای تخمک برای آن ها استفاده می شود. برای اهدای تخمک نیاز به اهداکننده داریم. بعد از بررسی شرایط لازم، تخمک گیرنده در مجاورت اسپرم مرد (قبلاً نمونه ای از اسپرم مرد در آزمایشگاه نگه داری شده است) قرار می گیرد و لقاح صورت می گیرد. نتیجه این عمل تشکیل جنین است. این جنین  بعد از گذشت مدت زمان مشخص در رحم زن، قرار می گیرد.

اهدای جنین

هستند افرادی که تمام راه های درمانی را انجام داده اند ولی نتیجه ای نگرفته اند. بهترین روش برای این عزیزان اهدای جنین به روش اهدای تخمک گذاری است. در واقع اهدای جنین در صورتی که مرد توانایی تولید اسپرم را نداشته باشد و یا ناباروری به صورت ژنتیکی و نسل به نسل روی داده باشدتوصیه می گردد. اهدای جنین با استفاده از اهدای تخمک و گرفتن اسپرم از زوجی که مشکل ناباروری ندارند، می تواند صورت پذیرد.

مراحل اهدای جنین

  1. مراجعه به یک مرکز ناباروری خوب
  2. مددکار با مشاوره با زوجین توضیحات کاملی در رابطه با مدت انتظار و کارهایی که باید انجام دهند، به آن ها می دهد. یکی از کارهایی که باید انجام دهند نامه ای به دادگاه و پزشک قانونی است برای صلاحیت فرزند داری و در صورتی که مشکلی وجود نداشت می تواند در دوره درمان قرار گیرند.
  3. اهدای جنین به صورت ناشناس صورت می گیرد و از جنین های منجمد شده که از پیش تهیه می شوند، برای درمان استفاده می گردد.

رحم جایگزین

رحم جایگزین یکی از روش های موثر و رایج است که امروزه از آن استفاده می شود. روش انجام آن بارداری در خارج رحم است. یعنی در خارج رحم لقاح تخمک مادر با اسپرم پدر صورت می گیرد و بارداری اتفاق می افتد. سپس به داخل رحم منتقل می شود. در این روش زن فقط تا به دنیا آمدن جنین، رحم خود را در اختیار زوجی بارور قرار می دهد به این حالت رحم جایگزین یا رحم اجاره ای نیز می گویند. اگر چه این روش بسیار مفید است اما بسیار در حالت روحی مادر نابارور تاثیرگذار است.

دکتر خوب برای درمان نازایی

شرایط زوجین و علل نازایی آن ها در احتمال بارور شدنشان بسیار موثر و حائز اهمیت است اما نکته دیگری که در این راستا اهمیت دارد، دقت در انتخاب پزشک است. در حقیقت باید بتوانید بهترین پزشک و متخصص نازایی را انتخاب نمایید تا بتوانید درصد موفقیت آمیز بودن نتیجه حاصل از درمان را افزایش دهید.

باید این نکته را بدانید که تمامی متخصصین زنان و زایمان نمی توانند برای درمان نازایی به شما عزیزان کمک کنندو بنابراین لازم است به خوبی تحقیق کنید. در این راستا می توانید از جستجو در اینترنت شروع کنید و با کمک گرفتن از تجربیات اطرافیان، بهترین ها را لیست کنید. سپس با مراجعه حضوری نزد این پزشکان و بیان شرایط و انتظارات خود، توصیه ها و صحبت هایی از سوی پزشک خواهید شنید که به شما در تصمیم گیری نهایی کمک بسیار مهمی می کند.

دکتر نسرین زارع پور

دکتر نسرین زارع پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
دارای بورد تخصصی دکتری با رتبه ممتاز از دانشگاه تهران

2 Responses
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × چهار =