مراقبت های قبل و بعد از زایمان طبیعی

آنچه می خوانید...
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 3.7]

زایمان طبیعی یکی از روش های بسیار مناسب برای زایمان است .وقتی مادری فرزند خود را از رحم به دنیا بیاورد می گوییم زایمان طبیعی انجام داده است در واقع روشی است بدون هیچ گونه دردسر و بی خطر که به کمک یک متخصص خوب می توانیم زایمان راحتی داشته باشید برخی از مادران به دلیل ترسی که از زایمان طبیعی دارند زایمان سزارین را برای زایمان  فرزندشان انتخاب می کنند و در بعضی مواقع به دلیل مواردی که امکان دارد مادر یا جنینش داشته باشد مادر مجبور به زایمان سزارین می شود .

مراقبت-های-قبل-و-یعد-زایمان

اقدامات قبل از زایمان طبیعی

  • انتخاب محل زایمان اولین نکته ای است که مادران عزیز باید به آن توجه داشته باشند
  • برنامه ریزی قبل از زایمان بسیار مهم است به گونه ای باید باشید که آمادگی کامل برای به دنیا امدن فرزندتان را داشته باشید .
  • انتخاب بهترین متخصص زنان به گونه ای بسیار با تجربه باشد و بتواند شما را به خوبی راهنمایی کند .
  • بهتر است آموزش های لازم برای آمادگی قبل از اتاق عمل را به طور کامل ببینید.

مراقبت های لازم بعد از زایمان طبیعی

  • مهم ترین مراقبت برای هر مادر 6 ساعت اول بعد از زایمان است که در این بازه علائم حیاتی مرتب توسط پزشک چک می شود .
  • بعد از زایمان طبیعی تا 40 روز خونریزی طبیعی است که در برخی از افراد خونریزی کمتر و در برخی خونریزی بیشتر است .
  • بهتر است بعد از یک هفته از زایمان به متخصص زنان خود مراجعه کنید تا شما را معاینه کند .
  • سعی کنید بعد از زایمان در روز ورزش های سبک به خصوص پیاده روی انجام دهید (5 دقیقه در روز کافی است ).
مراقبت-های-لازم-بعد-زایمان-طبیعی
  • در این دوران معمولاً مادران بعد از زایمان به دلیل کم تحرکی به یبوست دچار می شوند برای جلوگیری از یبوست بهتر است پیاده روی را فراموش نکنید و از میوه و سبزیجات استفاده کنید.
  • مایعات زیاد بنوشید.
  • از توالت فرنگی استفاده کنید.
  • در صورت هر گونه علائم مثل خونریزی زیاد ، قرمزی و … به پزشک خود اطلاع دهید.

بیش تر بخوانید : خشکی واژن

نحوه حمام کردن بعد از زایمان طبیعی

بعد از زایمان طبیعی بهتر است بسیار مراقب باشید تا محل بخیه ها خشک بماند شما می توانید مرتب حمام کنید زیرا آب گرم بسیار برای بدن و برای کاهش درد موثر است برای شست و شوی بهتر است به هیچ عنوان از لیف در ناحیه بخیه خورده شده استفاده نشود بهتر است دستان خود را با شامپوی بچه کفی کنید و بر روی محل بخیه بمالید و سپس بعد از اتمام حمام با سشوار خشک کنید.

بعد از زایمان در صورت چه علائمی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟

در صورت هر کدام از علائم نامبرده شده به پزشک مراجعه کنید و جای نگرانی نیست  این علائم عبارتست از :

  • ایجاد تب و لرز
  • حالت سرگیجه داشتن
  • خونریزی که قبل از دوران قاعدگی باشد
  • تورم و قرمز شدن در ناحیه بخیه
  • متورم شدن نوک پستان

علائم چند روز قبل از زایمان طبیعی

  • ایجاد درد در قسمت های شکم ، زیر شکم ، کمر که هر چه به زایمان نزدیک شویم این درد افزایش می یابد و در فاصله زمانی کوتاه تر ایجاد می شود .
  • ترشحات مایع که گاهی می تواند خونی باشد
  • حالت تهوع
  • استرس

دردهای اولیه زایمان طبیعی

معمولاً مادرانی که برای اولین بار است زایمان انجام دهند انقباضات رحمی بین 12 تا 14 ساعت قبل از زایمان و دیگر مادران بین 5 تا 6 ساعت قبل از زایمان صورت می گیرد .در درد های اولیه هنگامی که انقباضات رحمی شروع می شود معمولاً دهانه رحم تا 4 سانتیمتر باز می شود البته بهتر است بدانید که باز شدن دهانه رحم ساعت ها طول می کشد تا به 4 سانتیمتر برسد .در طی باز شدن رحم سر جنین می چرخد به سمت دهانه رحم حرکت می کند .


دردهای فعال زایمان طبیعی

با گذشت زمان دهانه رحم از 4 سانتیمتر بیشتر شده و به 7 سانتیمتر می رسد در این حالت مادر درد بیشتری را احساس خواهد کرد و حالت کوفتگی، گر گرفتگی ، درد و خشکی دهان را خواهد داشت. بهتر است در این شرایط حوله گرم استفاده کنید و بر روی کمر خود قرار دهید و سعی کنید دراز نکشید.

افسردگی بعد از زایمان و درمان آن

یکی از اتفاقاتی که پس از زایمان برای مادر اتفاق می افتد، افسردگی است، چرا که در ساختار جسم و روح وی تاثیر می گذارد. با تولد فرزند، تفاوت های زیادی در زندگی وی به وجود می آید وعلاوه بر ایجاد تغییرات در اندام و جسم، مسئولیت پذیری نیز به وظایف او افزوده می شود. باید دقت داشته باشید که این حالات هیچ ربطی به نوع زایمان ندارد و برای هر مادری اتفاق می افتد.

درمان افسردگی بعد از زایمان

پزشک متخصص به خوبی می تواند تغییرات روحی که مادر پس از زایمان داشته را درک کند و مراقبت های لازم در خصوص جسم و روح و روان او در طی ۸-۶ هفته پس از زایمان مادر به حالت طبیعی بر می گردد. زیرا علت این موضوع تغییرات هورمونی قبل و بعد از زایمان می باشد. در این دوران پزشک متخصص زنان توصیه به دارو نمی کند. دوره نقاهت پس از زایمان تا ۶ هفته به طول می انجامد و مادران در این دوران می بایست صبور و آرام باشند و به توصیه پزشکان توجه نمایند.

استراحت بعد از زایمان

پس از زایمان طبیعی و در صورت نداشتن زخم باز، مادران می بایست فعالیت های بدنی خود را آغاز نمایند. اکثر افراد براین باورند که پس از زایمان و در دوران بارداری خانم ها باید استراحت مطلق داشته و در تخت خواب بمانند. در صورتیکه تحرک داشتن از الزامات رفتاری هر فردی است. علت این توصیه تغییرات هورمونی در زمان بارداری و به دنبال آن گشاد شدن رگ ها و عروق به خصوص در ناحیه پاها می باشد. این گشاد شدن عروق منجر به لخته شدن خون در شریان های فرد می گردد و با استراحت بیش از حد و ساکن بودن این احتمال بیشتر می شود. حتی این امکان وجود دارد که لخته ها از جای خود حرکت کرده و به سمت اندام های حیاتی بدن همچون مغز و قلب بروند. به منظور پیشگیری از این خطرات خانم هایی که به تازگی زایمان کرده اند می بایست حرکت خود را از نرمش پا و دست و حرکت آرام آن ها به صورت دورانی آغاز نمایند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دکتر نسرین زارع پور

دکتر نسرین زارع پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
دارای بورد تخصصی دکتری با رتبه ممتاز از دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *