علائم اولیه ناباروری
شنیدن خبر ناباروری برای بسیاری از زوجین که تصمیم به تشکیل خانواده ای بزرگ تر دارند، ناخوشایند است. تجربه ی مشکلات ناباروری در زوجین بسیار معمول است و گاهی اوقات ممکن است آن ها تا قبل از اقدام برای بارداری متوجه هیچ علائمی نشوند. در این نوشته قصد داریم به توضیح در مورد علائم اولیه ناباروری بپردازیم. با ما همراه باشید.
ناباروری
به طور کلی ناباروری زمانی است که شما نمی توانید بعد از داشتن رابطه جنسی محافظت نشده و غیرمستقیم، بسته به سن، در مدت شش ماه تا یک سال باردار شوید.
علائم ناباروری، همچنین به آنچه باعث ناباروری می شود بستگی دارد. بسیاری از شرایط سلامتی می تواند بارداری را دشوار کند. در برخی مواقع نادر هم هیچ دلیلی پیدا نخواهد شد.
علائم اولیه ناباروری
علائم هشدار دهنده اولیه و عوامل خطراتی وجود دارد که احتمال ناباروری را پایین می آورند. همانطور که اشاره شد، اگر یک سال بدون موفقیت برای بارداری تلاش کرده اید، پزشک شما را نابارور تشخیص می دهد. این مدت زمان در خانم های بالای 35 سال به 6 ماه کاهش می یابد.
حال این مسئله به میان می آید که آیا شما باید یک سال تلاش کنید تا متوجه شوید ممکن است نابارور باشید؟
در اینجا پرسش هایی وجود دارد که از خود و شریک زندگی خود بپرسید. اگر به هر یک از این موارد پاسخ مثبت دادید، قبل از گذراندن یک سال تلاش، حتماً با یک پزشک متخصص زنان صحبت کنید.
چرخه قاعدگی نامنظم
با شروع قاعدگی، داشتن دوره های نامنظم می تواند طبیعی باشد و زمان می برد تا بدن کمی تنظیم شود. پس از گذراندن دوران نوجوانی، چرخه های شما باید منظم باشد. چرخه نامنظم یک پرچم قرمز برای مشکلات ناباروری خواهد بود و ممکن است نشانه مشکل تخمک گذاری باشد.
اگر چرخه ی قاعدگی شما به طور غیرمعمول کوتاه یا طولانی (کمتر از 24 روز یا بیشتر از 35 روز) است، یا به طور غیرقابل پیش بینی شروع می شود، با پزشک خود صحبت کنید.
علل مختلفی برای دوره های نامنظم وجود دارد. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از شایع ترین دلایل چرخه های نامنظم و ناباروری مرتبط با تخمک گذاری است. سایر علل احتمالی دوره های نامنظم عبارتند از: هایپر پرولاکتینمی (Hyperprolactinaemia)، نارسایی اولیه تخمدان، اختلال عملکرد تیروئید، کم بودن ذخایر تخمدان، اضافه وزن یا کمبود وزن و ورزش بیش از حد.
خونریزی بسیار سبک یا شدید
خونریزی در دوره قاعدگی، می تواند بین سه تا هفت روز طبیعی تلقی شود. اما اگر خونریزی بسیار سبک یا بسیار سنگین و شدید باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.
سایر علائم مربوط به دوره که ممکن است مشکل باروری را نشان دهد عبارتند از:
- تغییرات قابل توجه در شدت خونریزی
- تغییرات چشمگیر در طول روزهای خونریزی
- درد شکم و گرفتگی عضلات شدید در قاعدگی
- مشاهده شرایط غیرمعمول بین چرخه ها
گرفتگی شدید عضلات در روزهای قاعدگی که باعث تداخل در زندگی روزمره شما شود، می تواند نشانه ای از اندومتریوز یا بیماری التهابی لگن باشد که هر دو می توانند باعث نازایی شوند. هر دو بیماری با گذشت زمان بدتر خواهند شد، بنابراین مهم است که به دنبال راه حلی برای درمان آن باشید.
سن بالای 35 سالگی
باروری زن و مرد هر دو با افزایش سن کاهش می یابد. خطر ناباروری در زنان در سن 35 سالگی افزایش می یابد و با گذشت زمان به رشد خود ادامه می دهد. یک زن 30 ساله به طور طبیعی در هر یک ماه 20 درصد احتمال بارداری دارد، در حالی که یک زن 40 ساله تنها 5 درصد شانس بارداری خواهد داشت. احتمال تجربه سقط جنین و تولد فرزند با بیماری مادرزادی در زنان بالای 35 سال نیز پیش بینی خواهد شد.
باروری مردان نیز از نظر سن تحت تأثیر قرار می گیرد، هر چند به اندازه ی خانم ها به شدت کاهش نمی یابد اما تحقیقات نشان داده است که با افزایش سن، قدرت باروری مردان و سلامت اسپرم از جمله افزایش اسپرم های آسیب دیده به DNA کاهش می یابد. سن مردان با افزایش خطر سقط جنین، انتقال مشکلات ژنتیکی و برخی از ناتوانی های مادرزادی مرتبط است. افزایش سن مردان نیز با افزایش میزان اوتیسم و اسکیزوفرنی همراه بوده است.
تعدادی از بررسی ها و تحقیقات در طی این سال ها نشان داده اند که بسیاری از زنان و مردان از ناباروری در سنین بالا بی خبر هستند. افراد غالباً در سن 40 یا 44 سالگی شانس تصور خود را بیش از حد ارزیابی می کنند یا تصور می کنند که درمان با IVF به تنهایی می تواند مسئله را برطرف کند، در حالی که چنین نیست.
توجه داشته باشید؛ درمان IVF نیز تحت تأثیر سن مردان است. یک مطالعه نشان داد که برای هر سال اضافی در سن پدری، 11 درصد احتمال عدم دستیابی به بارداری و 12 درصد افزایش احتمال عدم تولد فرزند زنده افزایش یافته است.
البته، جوان بودن تضمینی برای بارداری نیست و زنان و مردان جوان نیز همچنین می توانند ناباروری را تجربه کنند.
دکتر نسرین زارع پور ، متخصص زنان خوب در تهران ، با دانش و مهارت بالای خود آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند. راه های ارتباطی با دکتر نسرین زارع پور :
شماره های تماس:
- 021-44447616
- 09329137333
- کانال اینستاگرام
علائم ناباروری در مردان
ناباروری در مردان همیشه مشهود نیست و به ندرت علائم آن وجود دارد. معمولاً تعداد کم اسپرم یا تحرک اسپرم مهار شده توسط آنالیز اسپرم مشخص می شود. (به عبارت دیگر، برای کشف مشکل باید غربالگری های باروری را انجام دهید.)
اما اگر شریک زندگی شما اختلال عملکرد جنسی را تجربه کند، این امر می تواند یک پرچم قرمز ناباروری باشد.
علت های ذیل می توانند باعث ناباروری در مردان شوند:
- اضافه وزن یا کمبود وزن می تواند تأثیر منفی بر باروری مردان بگذارد.
- بیماری های مزمن و روش های درمانی آن ها مانند دیابت، کم کاری تیروئید، بیماری سلیاک درمان نشده، بیماری پریودنتال و …
- برخی روش های درمان سرطان مانند پرتو درمانی در نزدیکی اندام های تولید مثل
- عفونت و التهاب ناشی از کلامیدیا یا سوزاک
- استعمال دخانیات و داشتن عادات الکلی؛ استعمال دخانیات بر روی تعداد اسپرم، شکل اسپرم و حرکت اسپرم تأثیر منفی می گذارد.
- تماس با مواد شیمیایی سمی در محل کار
- قرار گرفتن بیش از حد در گرما؛ اثرات مخرب گرما ممکن است تأثیر ماندگار بیشتری را نسبت به آنچه تصور می کنید داشته باشد.
کلام آخر
حدود 80 درصد زوج ها در طی شش ماه باردار خواهند شد و در صورت داشتن روابط جنسی در زمان مناسب، حدود 90 درصد پس از یک سال باردار خواهند شد. اگر بعد از یک سال تلاش (خانم های بالای 35 سال بعد از 6 ماه)، باردار نشوید، باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
با این حال، اگر قبل از دوره ی یک ساله علائم احتمالی ناباروری داشته باشید، چه خواهد شد؟ اگر در معرض خطر ناباروری هستید چه می شود؟
در این حالت، از همین حالا با پزشک متخصص صحبت کنید. پزشک شما می تواند برخی آزمایش ها و درمان های اساسی باروری را انجام دهد. اگر همه چیز به حالت عادی برگردد، می توانید برای مدتی تلاش خود را ادامه دهید و اگر مشکلی وجود داشته باشد، با تشخیص و درمان به موقع، شانس باروری در شما بیشتر خواهد بود.