یکی از معضلات خانم های باردار، نحوه صحیح خوابیدن در دوران بارداری است. این مساله از اهمیتی زیادی برخوردار است، چرا که صحیح خوابیدن در بارداری می تواند سبب کم ترین آسیب به مادر و جنین و همچنین راحت بودن مادر شود. صحیح خوابیدن در دوران بارداری می تواند به خواب عمیق با کیفیت بهتر و کاهش عوارض دوران بارداری کمک زیادی کند.
چرا نحوه خوابیدن در دوران بارداری باید تغییر کند؟
در دوران بارداری، بدن افراد دچار تغییر فیزیولوژیکی می شود که در سلامت مادر و رشد جنین تاثیر می گذارد. به همین دلیل بهتر است که خواب در دوران بارداری تغییرکند. نحوه صحیح خوابیدن در دوران بارداری همانگونه که گفته شد، از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین دلیل است که حفظ حالت خوابیدن به منظور کاهش فشارهای اضافی بر گردن، ستون فقرات و کمر، امری بسیار حیاتی است.
خوابیدن در بارداری اگر در موقعیت درست نباشد، می تواند عوارضی همچون فشار بر روی اندام های گوارشی نظیر روده، کمر و حتی بروز مشکلاتی برای جنین شود. صحیح خوابیدن در بارداری می تواند به خونرسانی بهتر به جنین کمک کند و فشار را از روی رحم و سایر نواحی کاهش دهد.
اختلالات رایج خواب در دوران بارداری
بسیاری از خانم های باردار در این دوران، با اختلالات خواب مواجه می شوند. این اختلالات به دلایلی همچون تغییرات هورمونی، بزرگ شدن و رشد شکم و سایر عوارض بارداری اتفاق می افتد. برخی از اختلالات شایع دوران بارداری به شرح زیر است :
- عدم داشتن خواب عمیق
- بیدار شدن در نیمه شب ( معمولا در نیمه دوم بارداری اتفاق می افتد.)
- از خواب پریدن
- احساس حرکت پا حین خواب (خواب پریودیک پا)
- کابوس و رویاهای عجیب
- سپری شدن زمان طولانی برای خوابیدن
بهترین حالت خوابیدن در دوران بارداری به چه صورتی است؟
بهترین حالت یا پوزیشن خوابیدن در بارداری، خوابیدن به پهلوست. به خصوص خوابیدن به پهلوی چپ، بهترین حالت خواب در دوران بارداری است. در این حالت، خونرسانی به جنین و رحم بهبود می یابد و از فشار بر روی کلیه ها کاسته می شود. این وضعیت سبب اسیدزدایی معده شده و از بروز سوهامه نیز پیشگیری می کند. البته می توانید هر وقت که خسته شدید، به پهلوی راست نیز بخوابید.
روش خوابیدن در سه ماهه اول بارداری به چه شکل است؟
بهترین کار و بهترین روش هنگام خوابیدن در بارداری، می تواند کیفیت خواب را راحت تر کند. هنگام خوابیدن در این دوران می تواند به راحت بودن بدن شما کمک کند. در صورت داشتن هر نوع سوال و نگرانی، با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
در این زمان، مهم است که روشی را انتخاب کنید که برای شما راحت تر است و بهبود کیفیت خواب شما را تسهیل میکند. همچنین، هنگام خوابیدن توجه به آسایش بدن خود داشته باشید. اگر هرگونه سوال یا نگرانی دارید، بهتر است با متخصص خود در مورد مشورت کنید. توصیه ای که در خصوص نحوه صحیح خوابیدن در این روان می شود، پهلو به پهلو شدن است.
طرز خوابیدن زن باردار در سه ماهه دوم و سوم بارداری به چه صورت است؟
در این زمان، خوابیدن به پهلو و خوابیدن به صورت نیمه نشسته توصیه میشود. در بالا به نکاتی که باید در خصوص خوابیدن بر روی پهلوی چپ و مزایای آن بدانید، پرداختیم. در این بخش به خوابیدن نصفه نشسته میپردازیم.در صورتی که دشواری در تنفس یا سوء هاضمه دارید، خوابیدن در وضعیت نصف نشسته میتواند مفید باشد. برای این منظور، میتوانید بر روی تخت یا صندلی با استفاده از بالش به صورت نیمه نشسته استراحت کنید.
خوابیدن روی شکم در دوران بارداری
زمانی که شکم بزرگ شده و جنین رشد کرده است، خوابیدن روی شکم میتواند ناراحتی و فشار زیادی به ارگانهای داخلی و رحم ایجاد کند. خوابیدن روی شکم در دوران بارداری ممکن است باعث کاهش جریان خون به رحم و جنین شود و ناراحتی و فشار روی رحم و ارگانهای دیگر ایجاد میکند. همچنین، در صورتی که شکم بزرگ شده است، خوابیدن روی شکم میتواند منجر به مشکلات تنفسی و ایجاد فشار بر پشت و ستون فقرات شود. بنابراین، در صورتی که جنین رشد کرده است، اکیدا از این نوع خوابیدن پرهیز کنید.
خوابیدن به پشت در دوران بارداری
در دوران بارداری سعی کنید زمان زیادی به پشت نخوابید. خوابیدن به پشت بعد از هفته 20 ام بارداری ممنوع است. چرا که سلامت مادر و جنین را به خطر میاندازد. بنابراین اگر احساس ناراحتی کردید، تنها مجاز هستید چند دقیقه به پشت بخوابید و بعد از آن لازم است به وضعیت خواب بر پهلوی چپ ادامه دهید.
خطرات نداشتن یک خواب کافی و مناسب در دوران بارداری
عدم داشتن یک خواب کافی و مناسب در دوران باردای میتواند اثرات منفی زیادی بر سلامت مادر و جنین داشته باشد. برخی از خطرات احتمالی عدم داشتن یک خواب مناسب در این دوره عبارتند از:
- افزایش استرس و اضطراب
- کاهش انرژی و روحیه
- تأثیرات منفی بر رشد جنین
- افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مرتبط با بارداری
- افزایش خطر مرده زایی
نکات بهتر خوابیدن در دوران بارداری
در ادامه برخی از اصلی ترین نکاتی که به شما در داشتن یک خواب با کیفیت کمک میکند را بیان خواهیم کرد:
- انتخاب موقعیت مناسب برای خواب
- استفاده از بالشتکهای حمایتی
- کنترل دمای اتاق
- تمرینات آرامشبخش
- مدیریت مصرف مایعات قبل خواب
رعایت هر کدام از این موارد به شما در بهبود کیفیت خواب کمک میکند.
نکاتی که هنگام خوابیدن در دوران بارداری اجتناب کنید
- به توصیه های پزشک عمل کنید
- هرگز به مدت طولانی به پشت نخوابید
- بر روی شکم نخوابید
- خودداری استفاده از بالشهای بسیار بلند یا بسیار نرم
- ممنوعیت خوردن غذای سنگین یا نوشیدن مایعات بسیار قبل از خواب
- ممنوعیت تحرکات شدید فیزیکی قبل از خواب
- اجتناب مصرف مواد غذایی محرک قبل از خواب
سوالات متداول
خوابیدن روی شکم فشار زیادی روی رحم و جنین ایجاد می کند، به همین دلیل روی شکم خوابیدن اکیدا ممنوع است. بهترین وضعیت خوابیدن بر روی پهلوها و به سمت چپ است.
داشتن فعالیت های آرامش بخش، همانند گوش دادن به موسیقی ملایم و بدون کلام و پرهیز از مصرف موادی همچون کافئین، می تواند سبب بهبود آرامش خواب در بارداری شود.
نتیجه گیری
نحوه صحیح خوابیدن در بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است. که می تواند روی سلامت مادر و جنین تاثیر بگذارد. خوابیدن به سمت پهلوها و به سمت چپ، پرهیز از خوابیدن روی شکم و استفاده از بالشت های مناسب و دوری از مصرف مواد محرک قبل از خواب می تواند در بهبود خواب دوران بارداری کمک کند. خواب مناسب در دوران بارداری به بهبود جریان خون
الگوی خواب مناسب میتواند به جریان خون بهتر به رحم و جنین کمک کرده و از فشارهای اضافی بر روی بدن مادر جلوگیری کند.