مصرف کافئین در بارداری
آیا مصرف کافئین در بارداری در سلامت جنین و روند بارداری تاثیر می گذارد؟
طی مطالعات انجام شده ، تعدادی از محققان معتقدند که میان مصرف کافئین و قدرت باروری زنان و افزایش احتمال سقط جنین ارتباطی وجود دارد. اما برخی دیگر این ارتباط را نادرست می دانند و معتقدند که مصرف کافئین تاثیری بر توانایی باروری زنان ندارد.
تا امروز شواهد کافی برای اثبات تاثیر مصرف کافئین در بارداری بدست نیامده است. با این حال محققان توصیه می کنند ، افرادی که تصمیم به باردار شدن دارند ،می توانند از کافئین بصورت متعادل مصرف نمایند. این مقدار از نظر محققان مقداری حدود 200 تا 300 میلی گرم کافئین در روز می باشد. مقدار برآورد شده معادل دو فنجان 230 میلی لیتری می باشد.
اما همانطور که می دانید برنامه ی تغذیه ای در طول بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است بنابراین نیاز است تا با مراجعه به متخصص زنان و زایمان خوب ، شرایط مادر و جنین معاینه شود و برنامه ی تغذیه ای مناسبی تهیه گردد.
دکتر زارع پور، متخصص زنان و زایمان در تهران با دانش و مهارت بالا ، مشتاقانه آماده ی ارائه ی خدمات به شما عزیزان می باشند. شما عزیزان می توانید به جهت دریافت مشاوره و معاینه ی حضوری از طریق زیر اقدام کنید:
- 021-44447616
- 09329137333
- اینستاگرام
ویژگی های کافئین
از تاثیرات معمول مصرف کافئین می توان به بالا رفتن ضربان قلب و فشار خون اشاره کرد. افزایش فشار خون و ضربان قلب بالا در زمان حاملگی می تواند تاثیرات نامطلوبی ایجاد کند. زیرا در اثر مصرف کافئین میزان بیرون روی مادر و دفع مایعات توسط آن زیاد می شود که این امر می تواند زمینه ساز کم آبی گردد.
چه نوشیدنی هایی حاوی کافئین می باشند
یکی از مواد نوشیدنی سرشار از کافئین قهوه می باشد. میزان کافئین موجود در قهوه بسته به دانه ی قهوه، طریقه ی بو دادن دانه ی قهوه ، طرز دم کشیدن آن و همچنین میزان مصرف آن دارد. از مواد دیگری که حاوی منابع کافئین می باشند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چای
- شکلات
- نوشابه های انرژی زا
- بستنی حاوی قهوه
داروهای حاوی کافئین
برخی داروهای بدون نسخه که بیشتر به منظور تسکین درد تهیه می شوند حاوی کافئین هستند. مانند:
- سرماخوردگی
- داروهای مسکن سردرد
- داروهای آلرژی
زنانی که قبل از بارداری خود از مواد و نوشیدنی های حاوی کافئین زیاد مصرف می کردند نیاز است تا در دوران حاملگی خود به تدریج و آرام آرام مصرف کافئین خود را کاهش دهند. کاهش یکباره ی مصرف کافئین ممکن است باعث ایجاد علائم نامطلوبی همچون خستگی و سردرد شود.

تاثیر کافئین بر جنین
مادرانی که کافئین مصرف می کنند و به آن عادت دارند باید بدانند که کافئین مصرفی آن ها بر جنینشان تاثیر می گذارد. از آن جایی که متابولیسم و ساختار بدنی جنین ناکامل می باشد نمی تواند اثرات نامطلوب ناشی از کافئین را از میان ببرد. یکی از تاثیرات نامطلوب مصرف کافئین در بارداری و در ماه های انتهایی ، ایجاد اختلال در الگوی خواب جنین می باشد.
در این بخش به بررسی پرسش های رایج در مبحث مصرف کافئین در بارداری می پردازیم:
-
آیا مصرف کافئین می تواند باعث تولد جنین ناقص شود؟
به منظور بررسی این پرسش محققان مطالعاتی را روی حیوانات متعدد انجام داده اند که نتایج حاصل از آن حاکی از دخالت و تاثیر کافئین در کاهش توانایی باروری ، تشدید احتمال تولد نوزاد با وزن پایین و نواقص دیگر در حین تولد جنین ، بوده است.
-
آیا کافئین در ناباروری اثرگذار است؟
این مسئله بصورت دقیق و قطعی مشخص نمی باشد اما طی تحقیقات بعمل آمده دیده شده است که رابطه ای میان مصرف زیاد کافئین و لقاح تاخیری ، وجود دارد.