زخم دهانه رحم
زخم دهانه رحم جزء شایع ترین بیماری های زنان می باشد. لازم است متخصص زنان و زایمان، احتمال ابتلا به زخم دهانه رحم را در زنانی که تصمیم به باردار شدن دارند و یا در حال گذراندن دوران بارداری خود می باشند، بررسی نماید.
در ادامه ی مطلب به بررسی زخم دهانه رحم و تاثیر آن در روند بارداری می پردازیم. با ما همراه باشید.
زخم دهانه رحم چیست؟
دهانه رحم در حد فاصل بالاترین بخش دستگاه تناسلی زنانه و پایین ترین ناحیه ی رحم واقع شده است. به تغییر شکل فاحش و غیرطبیعی مخاط دهانه ی رحم، اصطلاحا زخم دهانه رحم گفته می شود.
در اکثر زنان ایجاد زخم دهانه رحم ناشی از رشد لایه داخلی کانال دهانه رحم به سمت بیرون می باشد. در این حالت دانه های زیادی به رنگ قرمز مخملی در دهانه ی رحم ایجاد می شود.
لازم به ذکر است؛ عواملی همچون:
- نوسانات هورمونی در دختران نوجوان
- مصرف داروهای ضد بارداری
- تغییرات دوران بارداری
می توانند باعث تمایل مخاط درونی دهانه رحم به سمت بیرون شوند. اصطلاحا به این حالت اکتروپیون گفته می شود.
علائم زخم دهانه رحم
در اکثر زنان زخم دهانه رحم بدون علامت و نشانه ی مخصوصی وجود دارد که در معاینات پزشکی، دکتر زنان به وجود این حالت پی می برد. در برخی موارد ممکن است علائمی مشهود تر مانند؛ قرمزی و تورم دهانه ی رحم توجه فرد را به خود جلب کند.
زنان جوان (که دارای روابط زیاد زناشویی هستند) و یا زنانی که از داروهای خوراکی ترکیبی و مکمل استفاده می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به زخم دهانه رحم قرار دارند.
آیا زخم دهانه رحم باعث ناباروری زنان می شود؟
زخم دهانه رحم یک حالت فیزیولوژیک در زنان می باشد و ممکن است به علت بالا بودن سطح ترشح هورمون استروژن ایجاد شود. حال اگر فردی دچار عفونت رحم باشد و این مسئله با هیچ یک از راهکارهای درمانی معمول، بهبود پیدا نکند، ممکن است فرد در معرض ناباررو شدن قرار بگیرد.
- عفونت حاد در زنان مانع از بارداری می شود. بنابراین زمانی که حاملگی اتفاق می افتد، یعنی عفونت احتمالی خفیف بوده است. بنابراین می توان در طی دوران بارداری به جای مصرف داروهای خوراکی، از کرم های موضعی برای کنترل و کاهش عفونت استفاده کرد.
تاثیر زخم دهانه رحم در زایمان
اگر زخم دهانه رحم عفونی شده باشد، احتمال زایمان زودرس در فرد افزایش می یابد. بنابراین توصیه می شود در این حالت بیشتر به تجویزات متخصص زنان و زایمان خود توجه کنید تا با درمان به موقع عفونت، بتوانید از ایجاد عوارض نامطلوب احتمالی جلوگیری کنید.
درمان زخم دهانه رحم
اکثر زنان زخم دهانه ی رحم را نشانه ای از بیماری می دانند. اما لازم به ذکر است، این حالت ممکن است در زنان کاملا سالم نیز اتفاق افتد و علت آن ضخامت کم مخاط دهانه رحم می باشد. زخم دهانه رحم نشان دهنده ی سرطان نمی باشد.
- اگر فردی دچار زخم دهانه رحم باشد و علائمی همچون ترشحات شدید واژن و یا خونریزی هنگام برقراری رابطه ی جنسی داشته باشد، باید به پزشک مراجعه نماید و مورد معاینات دقیق تری مانند کولپوسکوپی قرار بگیرد.
حال فردی را در نظر بگیرید که علاوه بر زخم دهانه رحم، دچار عفونت رحمی نیز باشد. در این حالت ممکن است از تکنیک هایی مانند فریز کردن برای درمان زخم دهانه رحم و رفع علائم ناشی از آن بهره گرفت. توجه داشته باشید که روش انجماد باعث کاهش دقت در نتایج حاصل از تست پاپ اسمیر (نوعی روش تشخیصی برای بررسی سرطان دهانه رحم) می شود.
- فردی که در سن یائسگی به سر می برد اگر به زخم دهانه رحم دچار شود باید زیر نظر متخصص زنان و زایمان معاینات لازم را انجام دهد. ممکن است بیرون زدگی مخاط دهانه رحم در این سنین نشان از سرطان باشد. البته احتمال آن بسیار کم می باشد.