تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان؛ از علائم، علل تا روش های درمان آن

آنچه می خوانید...
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]

تنبلی تخمدان ازجمله مشکلاتی است که بسیاری از خانم ها با آن روبه رو می شوند.در ابتدا برای اینکه بخواهید درمان آن را نزد متخصص زنان و زایمان آغاز کنید باید علت آن بررسی شود.در تخمدان زنان سلول های اولیه وجود دارد که به تخمک تبدیل می شوند و در صورتی که با اسپرم لقاح پیدا کند به جنین تبدیل خواهد شد.

تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان چیست ؟

هورمونی به نام FSH از غده هیپوفیز این دستور را صادر می کند که چند  تا از سلول های اولیه  در تخمدان رشد پیدا می کنند و تخمدان نه تا ده تای آنها را انتخاب می کند و آنها را رشد می دهداین سلول ها با هورمون های استروژن و پروژسترون به رحم دستور می دهند که خود را برای ورود تخم آماده کنند که منجر به بارداری خواهد شد.در این مدت رحم برای آماده سازی خود دیواره ایی محکم می سازد و دوباره هیپوفیز با دستوری دیگر به نام LH به تخمدان دستور می دهد که با کیفیت ترین و بزرگ ترین سلول را برای تخمک شدن به رحم ارسال کند و بقیه سلول ها به تولید پروژسترون ادامه می دهند . این روند در هر ماه تکرار می شود تا فرد به دوران یائسگی خود نزدیک شود.

یکی از دلایلی که  در این چرخه اختلال ایجاد می کند تنبلی تخمدان است.

علل تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان به دلیل شمایلی که دارد، شبیه به کیست تخمدان است. اما با مراجعه دوباره به یک متخصص زنان خوب و سونوگرافی دوباره مشخص می شود که بیماری مربوط به تنبلی تخمئان است و هیچ ارتباطی با کیست تخمدان ندارد. و فقط ناشی از جمع شدن فولیکول های کوچک در اطراف تخمدان بوده است که بیش تر شبیه به گردنبند مروارید است که به آن پلی استیک گفته می شود.

بسیاری از افراد در خصوص علل تنبلی تخمدان کنجکاو هستند که بدانند به چه دلیلی به تنبلی تخمدان دچار شده اند و سوال هایی زیادی نیز در ارتباط با آن دارند.

در پاسخ به این سوال باید گفت هورمون هایی که به طور طبیعی در بدن مشغول تخمک گذاری هستند؛ ریتم خاصی در بدن دارند و در خانم های مبتلا به تنبلی تخمدان این ریتم بهم می ریزد، خصوصا هورمون  LH که در تمام دوران پریود و سیکل ماهیانه پایین است و زمانی که به تخمک گذاری نزدیک می شویم ناگهان بالا می رود، به پیک خود می‌رسد و دوباره پایین می آید در افراد مبتلا به پلی استیک این پیک اتفاق نمی‌افتد. به همین علت است که تخمک گذاری صورت نمی گیرد چون در واقع همین پیک است که سبب تخمک گذاری می شود.. بنابر این اتفاق فولیکول هایی که رشد آن ها تا حد زیادی پیش رفته است در همان مراحل اولیه متوقف می شوند و دیگر تخمک گذاری نمی کنند و در سیکل های متعدد، تعداد زیادی از فولیکول های متوقف شده در تخمدان انباشته می شوند و نمای خاصی را در سونوگرافی ایجاد می کنند.

علائم بیماری تنبلی تخمدان

  • پریود های نامنظم
  • داشتن سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • ناباروری
  • اضافه وزن
  • افزایش تولید هورمون های مردانه
  • چرب شدن بیش از اندازه پوست
  • دیده شدن موهای ضخیم
  • جوش و اکنه
علائم تنبلی تخمدان

روش های درمان تنبلی تخمدان

روند درمان PCO یا تنبلی تخمدان که به صورت زمینه ای است، حداقل 6 ماه تا 1 سال است و اثرات درمان حدود 1 سال بعد از شروع درمان مشخص می شود. البته بسته به شرایط افراد، این مدت می تواند متغیر باشد. افرادی که دارای افزایش وزن هستند باید وزن خود را پایین بیاورند و یا اینکه آن را کنترل کنند.

قرص های ضد بارداری، شایع ترین روش درمان تنبلی تخمدان است که می تواند به کنترل علائم بیماری، کمک زیادی کند. البته که این روش، درمان قطعی برای این بیماری نیست ولی می تواند منظم شدن دوره های قاعدگی را سبب شود و البته رویش موهای زائد بالا می رود و می تواند در نهایت سبب پیشگیری از سرطان رحم شود.

به طور معمول زنانی که مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک هستند سیکل های قاعدگی آن ها به تاخیر می افتد و در صورتی که نسبت به درمان چندین سال بی تفاوت باشند این مورد موجب می گردد تا ریزش نداشته باشد.

زمانی که افراد مبتلا به این بیماری به میانگین سنی 50 سال می رسند و یائسه می شوند در صورتی که درمان نشده باشند احتمال افزایش صخامت رحم، هیپرپلازی آندمتر و در نهایت عدم تشخیص به موقع موجب ابتلا به سرطان رحم می شود. لذا خیلی مهم است که زنان عادت های ماهانه منظم داشته باشند و در صورت وجود هر نوع مشکلی در این زمینه بهتر است بدون اتلاف وقت اقدام به درمان نمایند.

دکتر نسرین زارع پور

دکتر نسرین زارع پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
دارای بورد تخصصی دکتری با رتبه ممتاز از دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + هفده =