اصلی ترین دلیل مرگ و میر در زنان تا نیم قرن گذشته بیماری سرطان گردنه رحم بود . این مشکل امروزه قابل شناسایی و تشخیص است . یکی از موثر ترین روش های تشخیص سرطان گردنه رحم ، تست پاپ اسمیر می باشد در متن حاضر سعی بر معرفی این تست و چگونگی انجام آن داریم.
کاربرد تست پاپ اسمیر :
یکی از تست هایی که به منظور تشخیص سرطان گردنه رحم یا دهانه رحم و شناسایی این بیماری در اوایل شروع آن بسیار مورد استفاده قرار می گیرد تست پاپ اسمیر است همچنین می توان با کمک این آزمایش ، عواملی که منجر به پیدایش سرطان گردنه رحم و دهانه رحم می شوند را نیز بررسی نمود. روش انجام تست پاپ اسمیر با نمونه برداری است . به این ترتیب که پس از نمونه برداری یا بایوپسی ، سلول های برداشته شده به آزمایشگاه می روند و مورد ارزیابی قرار می گیرند. طبق نظر پزشکان تمامی خانم ها پس از انجام اولین رابطه جنسی و پاره شدن پرده بکارت می توانند برای انجام تست پاپ اسمیر مراجعه نمایند و پس از آن بهتر است این آزمایش در هر سال یکبارانجام شود پس از سنین 60 سالگی چنانچه نتایج تست های پیشین منفی بود ، دیگر نیازی به مراجعه برای این تست نیست.
چگونگی انجام تست پاپ اسمیر:
انجام نمونه برداری برای این آزمایش معمولا راحت ، بدون هیچگونه ناراحتی و احساس درد است طی این آزمایشات ، علاوه بر سرطان دهانه رحم و گردنه رحم ، نشانه های عفونت ، ویروس پاپیلوما و میزان بدخیمی و خوش خیمی سرطان مشخص می شود.
پزشک متخصص زنان برای نمونه برداری در ابتدا دستگاه تناسلی را به کمک اسپکولوم باز می کند و سپس برس مخصوص سرویکس با ساپاچولا نمونه ها را برداشت می کنند برداشت نمونه سلول ها به گونه ای است که ابزار مورد نظر به دور دهانه گردنه رحم چرخیده و مقداری سلول خارج می شوند پس از فرستادن به آزمایشگاه این سلول ها با میکروسکوپ ارزیابی شده و پزشک آسیب شناس ، معاینات خود را بر روی سلول ها به صورت تخصصی انجام می دهد.
تست پاپ اسمیر برای چه کسانی لازم است؟
از دلایل انجام تست پاپ اسمیر می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- زنانی که HIV مثبت هستند.
- درصورت تضعیف بدن در اثر پیوند عضو و یا شیمی درمانی
- افراد بالای 30 سال نیاز است تا تست پاپ اسمیر را طبق نظر پزشک خود بطور دوره ای تکرار کنند. در این سن ، توصیه می شود تست پاپ اسمیر تواما با غربالگری HPV یا همان غربالگری ویروس پاپیلوم انسانی ، انجام گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ویروس پاپیلوم انسانی می توانید به مقاله ی ویروس HPV مراجعه فرمایید.
- زنانی که رابطه ی زناشویی دارند نیاز است تا تست پاپ اسمیر را در برنامه های پزشکی خود قرار دهند.
زمان مناسب برای انجام تست پاپ اسمیر :
زمان مناسب برای انجام تست پاپ اسمیر روز 15 قاعدگی بوده و بهتر است فرد پیش از مراجعه به آزمایشگاه یا مطب متخصص زنان ، حدود یک هفته تا 10 روز از پماد و کرم های واژینال استفاده کرده باشد.
استفاده از دوش واژینال تا 48 ساعت پیش از اقدام به تست پاپ اسمیر ممنوع است.
لازم است فرد مراجعه کننده 24 الی 48 ساعت پیش از انجام تست مقاربت جنسی نداشته و تحت معاینات واژنی نیز قرار نگرفته باشد.
هر چند وقت یکبار باید آزمایش پاپ اسمیر انجام شود؟
زمان انجام این تست به دلایل متعددی وابسته می باشد. از میان دلایل انجام تست پاپ اسمیر، می توان به سن افراد اشاره کرد.
بالای 21 سال : اگر زن دارای رابطه ی جنسی نباشد = نیاز به انجام تست ندارد.
بالای 21 سال : اگر زن دارای رابطه ی جنسی باشد = نیاز است تست پاپ اسمیر هر سه سال یکبار صورت گیرد.
بین 21 سالگی تا 29 سالگی = هر 2 سال یکبار تست پاپ اسمیر انجام گیرد.
بین 30 تا 65 سالگی = توصیه می شود هر 3 یا 5 سال یکبار تست پاپ اسمیر انجام شود.
65 سالگی به بالا : معمولا نیاز به انجام تست پاپ اسمیر نمی باشد و بهتر است برای معاینات لازم به متخصص زنان خوب و مجرب مراجعه کنید.