کیست های بارتولن بسیار کوچک هستند و ممکن است اندازه ی یک نخود باشند ، این کیست ها که در ابتدای واژن بصورت 2 طرفه چپ و راست قرار می گیرند و در برخی موارد نیز در پایین واژن دیده می شوند. غدد بارتلون در مکان ساعت 7 و 5 واژن قرار می گیرند ، این به این معناست که اگر دهانه ی واژن را مانند یک ساعت فرض کنید خواهید دید که در قسمت ساعت 7 و ساعت 5 غدد بارتلون ایجاد شده اند. این غدد در زمان رابطه ی جنسی مایعی لزج و بسیار نرم را تولید می کنند ، این ترشح باعث می شود تا واژن مرطوب شود و در حین نزدیکی مشکل خشکی واژن دیده نشود. غدد بارتولن بسیار حساس هستند و ممکن است که در اثر برخی موارد دچار اختلال شوند که در این موقع باید به یک متخصص زنان و زایمان خوب مراجعه نمود.
بیماری های غده بارتولن
- عفونت غده بارتولن (بارتولنیت)
- آبسه بارتولن
- کیست بارتولن
رعایت موارد بهداشتی حین رابطه ی جنسی و جلوگیری از ورود میکروب ها به داخل واژن باعث می شود تا شما از بیماری های این ناحیه در امان باشید، اما در صورت ورود میکروب ها به داخل دستگاه تناسلی هم کیست و هم آبسه بارتولن ایجاد خواهد شد.
در واقع رابطه ی جنسی تحریک کننده ی این بیماری است و در نهایت این بیماری در زنان بارداری نیز دیده خواهد شد.
کیست بارتولن چیست؟
مسدود شدن دهانه غدد بارتلون به دلایل عمدی یا سهوی باعث تجمع ترشحات درون آن خواهد شد و در نهایت فرد با کیست بارتلون همراه خواهد بود. درد و التهاب از اولین و شایع ترین علائم این بیماری است ، معمولا تورم یک طرفه در واژن نیز احساس می شود، فرد مبتلا احساس می کند که لب های آلت تناسلی اش بزرگ تر شده است.در مان کیست بارتولن با تجویز آنتی بیوتیک موجب می شود تا از عفونی شدن آن جلوگیری به عمل آید، در صورتی که این کیست بسیار بزرگ باشد نیاز به تخلیه آن داریم و البته این کار با برش یا سوزن انجام می شود.
علل ایجاد کیست بارتولن
غدد بارتولن در واقع مسئول سنتز مایع روان کننده هستند که واژن را در برابر اصطکاک شدید، سایش و پارگی در طول روابط جنسی محافظت می کنند. با تشکیل شدن مایع روان کننده، غدد بارتولین از طریق مجاری به دهانه واژن انتقال داده می شوند.
این کیست ها زمانی به وجود می آیند که در این مجاری، مخاط تشکیل شود، مخاط ها سبب مسدود شدن ترشحات روانکننده می شوند و در نتیجه سبب تجمع این مایع به شکل تودههای متورم در ناحیه مورد نظر میشود.
روش های پیشگیر ی از ابتلا به کیست بارتولن
برای جلوگیری از ابتلا به این بیماریراهکارهای مختلفی وجود دارد. بعضی از این راهکارها به شرح زیر است :
بانوان میتوانند برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری راهکارهایی را انجام دهند. چند مورد از این راهکارها در ادامه نام برده شده است.
- بر اساس تحقیقات انجام شده، بیش از ۵۰ درصد انتقال عفونت هنگام برقرای رابطه جنسی اتفاق میافتد. برای پیشگیری از این کار بهتر است از کاندوم استفاده کنید.
- برای زنان توصیه میشود که چند ماه یکبار برای اطلاع از سلامتی خود و چکاب به یک متخصص زنان خوب مراجعه کنند. در صورت وجود مشکل نیز پزشک متوجه شده و از روند پیشروی جلوگیری میشود.
- یکی دیگر از راههای پیشگیری رعایت بهداشت فردی در طول روز است.
درمان کیست بارتولن
در صورتی که فرد علامت خاصی نداشته باشد، نیاز به درمان وجود ندارد. درمان های مختلفی برای این بیماری وجود دارد که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم.
درمان های خانگی
درمان کیست بارتولن به وسیله حمام سیتز
در اصطلاح پزشکی به استحمام در وان گرم، حمام سیتز (bath sits) گفته میشود. یکی از راههای درمان این بیماری در زنان، استحمام روزانه در وان آب گرم است. این عمل باید به مدت یک هفته و به صورت مداوم انجام پذیرد. نشستن در آب گرم سبب میشود کیست آلوده پاره شده و کاملا تخلیه شود.
درمان کیست بارتولن با عسل
مصرف عسل از روشهای خانگی برای درمان این بیماری است. مخلوط سرکه سیب و عسل، زنجبیل و عسل، آلوئه ورا و عسل میتواند برای درمان این بیماری موثر باشد. مرهم سیاه نیز تاثیر درمانی بالایی دارد؛ اصلیترین ماده استفاده شده در آن زغال است که برای پوست نیز اثربخش است. استفاده از مرهم سیاه برای کیست بارتولن برای افراد مبتلا به این بیماری توصیه شده است. استعمال آن روی کیست باعث تخلیه عفونت و مایع جمع شده در غده بارتولن میشود.
آنتی بیوتیک برای درمان کیست بارتولن
اگر آزمایشهای انجام شده بر روی فرد نشان دهد که کیست آلوده است و یا فرد مبتلا به عفونت جنسی است، پزشک آنتی بیوتیک برای او تجویز میکند. گاهی نیز پماد برای کیست بارتولن میتواند موثر باشد. اما استفاده از پماد و آنتی بیوتیکها (antibiotique) باید تحت نظر پزشک و با تشخیص او انجام شود. خوشبختانه امروزه آزمایش دادن و تفسیر آن بسیار راحت و سریع شده است. برای تفسیر آزمایش خود میتوانید از خدمات پزشکی آنلاین نیز استفاده کنید.
جراحی برای درمان کیست بارتولن
در صورتی که کیست واژن شما بزرگ باشد و با حمام سیتز تخلیه نشود، پزشک تصمیم به جراحی میگیرد. جراحی کیست غدد بارتولن ممکن است با بیهوشی فرد مبتلا و یا بی حس کردن او انجام گیرد. بعد از بی حسی ناحیه تناسلی، پزشک برش کوچکی بر روی کیست ایجاد میکند تا کیست از محل برش تخلیه شود. بعد از انجام این مرحله لولهای در محل برش قرار داده می شود. این لوله لاستیکی در اصطلاح پزشکی کاتتر (catheter) نامیده میشود. کاتتر به مدت ۶ هفته در بدن بیمار نگه داشته میشود تا تخلیه به صورت کامل انجام پذیرد.
لیزر دی اکسید کربن برای تخلیه کیست
لیزر دی اکسید کربن (carbon dioxide laser) نیز یکی دیگر از روشهایی است که برای ایجاد برش روی کیست و تخلیه آن انجام میشود. بعد از تخلیه مایع داخل کیست، بخیه نیز به همین روش و به وسیله لیزر دی اکسید کربن انجام میشود.
مارسوپیالیزیشن (marsupialization) برای درمان کیست بارتولن
این روش نیز یکی از قدیمیترین روشها برای از بین بردن کیست بارتولن است که با بیهوشی و یا بی حسی فرد بیمار انجام میشود. در این روش برشی حدود یک سانتی متر بر روی کیست ایجاد میشود تا مایع از آن جا تخلیه شود.
علل ایجاد کیست بارتولن
غدد بارتولن در واقع مسئول سنتز مایع روان کننده هستند که واژن را در برابر اصطکاک شدید، سایش و پارگی در طول روابط جنسی محافظت می کنند. با تشکیل شدن مایع روان کننده، غدد بارتولین از طریق مجاری به دهانه واژن انتقال داده می شوند.
این کیست ها زمانی به وجود می آیند که در این مجاری، مخاط تشکیل شود، مخاط ها سبب مسدود شدن ترشحات روانکننده می شوند و در نتیجه سبب تجمع این مایع به شکل تودههای متورم در ناحیه مورد نظر میشود.
اگرچه علت دقیقی برای تجمع مخاطی در مجاری غدد بارتولن هنوز مشخص نشده است، اما پزشکان حدس می زنند که عفونت های باکتریایی به احتمال زیاد عامل تحریک کننده هستند. عوامل ایجاد کننده باکتری هایی مانند کلامیدیا تراکوماتیس و نایسریا گونوره هستند که باعث عفونت های مقاربتی کلامیدیا و سوزاک می شوند و همچنین اشریشیا کلی و استرپتوکوک پنومونیه که باعث عفونت های واژن، گوارشی و ذات الریه می شوند.
کیست بارتولن در بارداری
شرایط و علائم ابتلا به این بیماری در دوران بارداری درست شبیه به دوران غیر بارداری خواهد بود ، در واقع بارداری احتمال ابتلای فرد به کیست های بارتولن را افزایش می دهد و زن باردار نسبت به این بیماری مستعد تر است .