فشار خون در بارداری
از تاثیرات فشار خون در بارداری مطلع هستید؟
آیا فشار خون در بارداری خطرناک است؟
چه راهکارهایی برای تنظیم فشار خون در بارداری مورد نیاز است؟
در این مقاله به بررسی فشار خون در بارداری و تاثیر آن در روند شکل گیری جنین می پردازیم.
تورم در بارداری
تورم در دوران بارداری جزء علائم بارداری و طبیعی می باشد. این تورم می تواند ناشی از افزایش حجم آب در بدن مادر باشد. اما در مواقعی ممکن است این ورم ناشی از فشار خون در بارداری باشد.
در این صورت متخصص زنان و زایمان آزمایش هایی را برای بررسی احتمال فشار خون تجویز می نماید تا بتواند علت اصلی علائم موجود را پیدا کند. معمولا شروع تورم در خانم های باردار از هفته ی 32 ام به بعد می باشد اما ممکن است در مادرانی این تورم از هفته ی 24 ام آغاز شود.
تورم ناگهانی در دوران بارداری خطرناک است و نیاز است تا علت آن به طور دقیق توسط متخصص زنان بررسی شود. در اکثر موارد تورم اندک اندک مادر ناشی از وجود عارضه ی نگران کننده ای نمی باشد و امری طبیعی است.
آیا تغذیه در ابتلا به فشار خون در بارداری تاثیر دارد؟
فرضیات متعددی در مورد ابتلا به فشار خون در انسان وجود دارد. طبق بررسی های بعمل آمده تا کنون، ارتباط قطعی بین تغذیه و ابتلا به فشار خون شناخته نشده است.
یکی از علل موثر در فشار خون در بارداری؛ لانه گزینی نادرست جفت در بدن مادر می باشد. به دنبال این امر، خونرسانی از بدو تشکیل جفت مختل می شود و این عامل می تواند در ایجاد فشار خون در دوران حاملگی تاثیر بگذارد.
کنترل فشار خون در بارداری
اکثر خانم هایی که مستعد ابتلا به فشار خون در بارداری هستند، معمولا نیاز است تا از هفته ی 16 ام قرص آسپرین مصرف نمایند. لازم به ذکر است مصرف هرگونه ماده ی دارویی و شیمیایی در دوران بارداری باید زیر نظر متخصص زنان باشد و مادر حق خوردن دارو به صورت خودسرانه را ندارد.
تحقیقات نشان داده اند که مصرف آسپرین بچه در مادران مستعد در دوران بارداری، تاثیر بسزایی در جلوگیری از ابتلا به فشار خون دارد. لازم به ذکر است مصرف آسپرین در مادرانی که سابقه ی بیماری زمینه ای دارند مانند دیابت در بارداری و… نیز قبل از هفته ی 16 ام تجویز می گردد.
همچنین در مادرانی که منبع کلسیم کمی دارند، توصیه می شود تا مصرف مواد حاوی کلسیم را بیشتر کنند تا بتوانند از ابتلا به فشار خون در بارداری جلوگیری بعمل آورند.
برای کاهش فشار خون در بارداری چه بخوریم
معمولا رژیم غذایی مناسب در دوران بارداری بعد از بررسی وضعیت جسمانی مادر و سلامت جنین، از سوی پزشک زنان تعیین می گردد.
به طور معمول اگر مادر دچار مشکل خاصی نباشد توجه به نکات زیر می تواند باعث کنترل فشار خون در بارداری شود:
- مصرف پتاسیم
پتاسیم جز مواد معدنی مهمی می باشد که باید در طول دوران بارداری توسط مادر مصرف شود. یکی از وظایف مهم پتاسیم؛ حفظ مایعات و همچنین ایجاد تعادل الکترولیت در بدن می باشد. لازم به ذکر است پتاسیم نقش مهمی در انقباض عضلات، رساندن پیام های عصبی، آزاد سازی انرژی از چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها، دارد.
مصرف کافی پتاسیم باعث کنترل فشار خون نیز می شود. به همین منظور پتاسیم بخش مهمی از رژیم غذایی مادران در طول بارداری می باشد. برخی از مواد غذایی حاوی پتاسیم عبارتند از:
گوجه فرنگی، آب پرتقال طبیعی و خالص، سیب زمینی شیرین، لوبیا قرمز، نخود سبز، موز، میوه های خشک مانند: آلو، مویز و …
- مصرف منیزیم
کمبود منیزیم یکی از عوامل تاثیر گذار در افزایش فشار خون در مادران باردار می باشد. به همین علت است که مادران باید در دوران بارداری از مواد غذایی سرشار از منیزیم استفاده نمایند. علاوه بر نقش منیزیم در کاهش فشار خون در بارداری، این ماده ی مغذی در جلوگیری از انقباضات زودهنگام رحم، حفاظت از استخوان ها و دندان های مادر، نیز نقش بسزایی را ایفا می کند.
منابع حاوی منیزیم عبارتند از:
بادام، لوبیا، تخم کدو حلوایی، شیر سویا، پسته، ماست، غلات حاوی سبوس، سبزیجاتی که برگ تیره دارند و …
- ورزش در دوران بارداری (پیاده روی)
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله ی نقش ورزش در دوران بارداری مراجعه نمایید.
چکیده مطلب
فشار خون در بارداری از جمله موارد بسیار مهمی می باشد که باید به آن توجه کرد. سابقه ی بیماری های زمینه ای مانند دیابت و … یا فشار خون مزمن می تواند روند بارداری را مختل سازند، به همین منظور توصیه می شود تمام اطلاعات پزشکی خود را در اختیار متخصص زنان و زایمان قرار دهید تا بتوانید اقدامات مورد نیاز برای کنترل فشار خون در بارداری را انجام دهید.
سایر مقالات ارائه شده: