مصرف ماهی در بارداری
مصرف ماهی در بارداری مفید است یا مضر؟
همانطور که می دانید برنامه ی غذایی مفید در دوران بارداری نقش بسیار مهم و مستقیمی در سلامت مادر و جنین دارد. رعایت رژیم غذایی در بارداری سبب می شود تا مادر از ابتلا به بیماری های مختلفی محفوظ بماند و دوران بارداری سالم و موفقی را پشت سر بگذارد.
گونه های مختلف ماهی دارای اسیدهای چرب امگا3 می باشند. امگا3 در ماهی های چرب بیشتر یافت می شوند و پرفایده و موثر در سلامت انسان می باشد.
مقدار کافی امگا3 مخصوصا در زنان باردار، در رشد بهتر جنین تاثیرگذار است. همچنین این ماده ی مغذی در تکامل و رشد مغز و سیستم بینایی جنین نقش مهمی را ایفا می کند.
دکتر نسرین زارع پور ، متخصص زنان و زایمان در غرب تهران ، با دانش و مهارت بالای خود آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند. راه های ارتباطی با دکتر نسرین زارع پور :
شماره های تماس:
- 021-44447616
- 09329137333
- کانال اینستاگرام
تحقیقات بعمل آمده نشان داده است که آن دسته از زنان بارداری که در طول هفته حداقل 340 گرم ماهی مصرف می کنند دارای نوزادانی با ضریب هوشی بالا، مهارت حرکتی بالا و ارتباطات اجتماعی موفق تری می باشند.
حال به بررسی این پرسش می رسیم که:
چرا باید مصرف ماهی در دوران بارداری محدود شود؟
ماهی هایی که در آب های آلوده زندگی حاوی سموم و آلاینده های پایداری مانند جیوه می باشند. بنابراین مصرف این ماهی ها تاثیرات سوئی در سلامت انسان دارد.
از سوی دیگر ممکن است ماهی های بزرگتر از ماهی های کوچکتر آلوده به جیوه تغذیه نمایند که این امر هم باعث تاثیرات نامطلوب در سلامت انسان می شود.
همچنین طبق بررسی های بعمل آمده مشخص شده است که نوزادان مادرانی که بیش از سه وعده ماهی در طول هفته مصرف می کنند، مستعد چاقی در زمان کودکی خود می باشند.
مصرف کدام ماهی ها در دوران بارداری مضر می باشد؟
با توجه به مطالب فوق الذکر هرچقدر طول عمر ماهی بیشتر باشد، متقابلا سموم بیشتری مانند جیوه را در بدن خود انباشته می سازد. به همین دلیل سازمان غذا و دارو FTA و سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا EPA به کلیه ی مصرف کنندگان ماهی توصیه می کند که در مصرف ماهی مخصوصا؛ کاشی ماهی، کوسه ماهی، اره ماهی و ماهی خال خالی که حاوی مقادیر زیادی جیوه می باشند، خودداری نمایند.
چه ماهی هایی در طول بارداری مصرف شوند؟
براساس این دستورالعمل های غذایی، زنان باردار می توانند از ماهی هایی اعم از: ماهی سالمون، میگو، تیلاپیا، پولاک و ماهی تن که حاوی مقادیر اندکی جیوه هستند، مصرف نمایند.
در صورت سید ماهی از آب های شیرین مانند نهرها، رودخانه ها و دریاچه ها حتما در مورد نوع و سلامت ماهی اطلاع پیدا کنید و سپس برای مصرف آن اقدام کنید.
اسیدهای چرب امگا3 از طریق مادر به جنین منتقل می شوند و در کل مصرف ماهی در بارداری در حفظ سلامت جنین و مادر موثر می باشد. با این حال با افراط در مصرف مواد غذایی مفید نیز شاهد پیامدهای نامطلوب در سلامت جنین و مادر می باشیم.
در دوران شیردهی نیز توصیه می شود همانند دوران بارداری مصرف ماهی را در برنامه ی غذایی خود لحاظ کنید به طوری که بیشتر از 340 گرم در هفته نباشد.
نتیجه گیری
در انتخاب ماهی و سلامت آن دقت کافی را مد نظر قرار دهید.با اعتدال در مصرف مواد غذایی مفید مانند ماهی در دوران باردرای می توانید از تاثیرات مثبت و حائز اهمیت این ماده ی مغذی بهره مند شوید.
با این حال توصیه می شود تغذیه در دوران بارداری را مورد توجه قرار دهید و طبق تجویز متخصص زنان و زایمان برای مصرف مواد غذایی در طول این دوران مهم برنامه ریزی کنید تا سلامت خود و جنینتان را تضمین نمایید.