یکی از شایع ترین بیماری هایی که اکثر خانم ها برای درمان و جلوگیری از پیشرفت ان به پزشک زنان مراجعه نمایند، عفونت واژن است. عفونت دستگاه تناسلی، نوعی التهاب است که با علائمی همچون قرمزی، سوزش و خارش و درد همراه است و مشکلات زیادی را برای خانم ها به بار می آورد. به طور طبیعی، باکتری هایی در واژن خانم ها وجود دارد که ممکن است تعادل آن ها تحت شرایط خاصی به هم بخورد. عوفنت واژن به طور کلی بر اثر میکروارگانیسم ها ایجاد شود. روش های پیشگیری برای جلوگیری وجود دارد، از جمله لباس زیر گشاد و جاذب که می تواند خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهد. البته باید در نظر داشته باشید که نوع درمانی که بار کار می رود بسته به نوع عفونت می تواند متفاوت باشد. ما در این مقاله سعی داریم تا درباره اینکه چه مواردی سبب عفونت واژن می شود و چه روش هایی برای تشخیص و درمان وجود دارد، اطلاعاتی جامع را در اختیار شما قرار دهیم.
انواع عفونت های دستگاه تناسلی
عفونت های واژن را می توان در انواع مختلفی دسته بندی کرد که به شرح زیر بیان می کنیم :
- عفونت های قارچی ( تریکوموناس واژینیت )
- عفونت های باکتریایی ( واژینوز باکتریال )
- عفونت های انگلی ( کاندیدیازیس )
- عفونت های واژینال
عفونت های قارچی ( تریکوموناس واژینیت )
عفونت های مخمری و یا به اصطلاح قارچی توسط قارچی به نام candida albicans تولید می شوند. تعداد باکتری ها و قارچ های می توانند توسط آنتی بیوتیک های کاهش داده شوند و همین کاهش می تواند سبب رشد بیش از حد مخمر و عفونت واژن گردد.
عفونت های باکتریایی ( واژینوز باکتریال )
یک سری باکتری هایی وجود دارند که فقط آن ها را می توان در واژن یافت کرد. رشد بیش از اندازه این نوع باکتری ها می تواند سبب ایجاد عفونت های باکتریایی شود.
عفونت های انگلی ( کاندیدیازیس )
Trichomoniasis که ناشی از یک انگل پرتوزایی است، می تواند از طریق برقراری رابطه جنسی انتقال یابد.
عفونت های واژینال
یک سری عفونت ها هم هستند که سبب ترشحات بیش از اندازه واژن، درد، سوزش و بوی بد واژن می شوند. این نوع عفونت ها، عفونت های واژینال نام دارند. البته ممکن است هر یک از این علائم برای هر فردی رخ دهد، اما همیشه نمی تواند ناشی از عفونت باشد. بلکه می تواند بر اثر شرایط دیگری که وجود دارد بر ناحیه تناسلی اثر بگذارند. مواد شیمیایی و یا مواد دیگری همچون وسایل بهداشتی مثل حباب، مواد شوینده دستی و لباس شویی، لباس های زیر از جنس الیاف مصنوعی، فوم های ضد بارداری و … از این دسته از مواد هستند. این مواد می توانند سبب تحریک واژن شده و سبب درد، خارش و ناراحتی شوند. التهابی که بر اثر این مواد ایجاد می شود واژینیت غیر عفونی نام دارد.
ترشحات واژن همچنین می تواند بر اثر مشکلات دیگر بخش های تولید مثل به جای واژن ایجاد شود. ترشح می تواند بر اثر بیماری های جنسی همچون عفونت کلامیدیال یا سوزاک اتفاق بیفتد. باکتری هایی که سبب ایجاد این بیماری ها می شوند، از واژن به دهانه رحم یعنی قسمت تحتانی و باریک رحم که به داخل واژن باز می شود و رحم پخش شود و سبب ایجاد بیماری التهابی لگن می گردد. تبخال دستگاه تناسلی، که می تواند باعث ایجاد تاول در ولو در واژن و دهانه رحم می شود.
چه عللی سبب بروز عفونت در واژن می شود؟
عفونت های دستگاه تناسلی ممکن است در اثر باکتری ها، مخمرها و سایر میکروارگانیسم ها ایجاد شوند. استرس، دیابت کنترل نشده، بارداری، استفاده از داروهای واژینال، استفاده از داروهای کورتونی و قرض های ضدبارداری با استروژن بالا از جمله عواملی هستند که می توانند سبب عفونت های دستگاه تناسلی زنان شوند. برخی دیگر از عواملی که سبب عفونت می شوند عبارتند از :
کاهش اسیدیته (افزایشpH در واژن) : وقتی اسیدیته در واژن کاهش می یابد، تعداد باکتری های محافظ (لاکتوباسیل) که به طور عادی در مهبل زندگی می کنند کاهش می یابد و تعداد باکتری هایی که می توانند باعث عفونت شوند افزایش می یابد، که گاه منجر به واژینوز باکتریایی می شود.
بهداشت نامناسب: وقتی بهداشت ناحیه تناسلی رعایت نشود، تعداد باکتری ها افزایش می یابد و باعث می شود عفونت های باکتریایی محتمل تر شود.
لباس زیر تنگ و چسبان: این نوع لباس زیر ممکن است رطوبت محیط واژن را به دام بیندازد و رشد باکتری ها و مخمرها را ترغیب کند.
آسیب بافت: اگر بافت های لگن آسیب دیده باشند، دفاع طبیعی بدن ضعیف می شود. آسیب می تواند ناشی از تومورها، جراحی، پرتودرمانی یا ناهنجاری های ساختاری مانند نقص هنگام تولد یا فیستول باشد. فیستول ها ارتباط غیرطبیعی بین اندام ها هستند، به عنوان مثال ممکن است محتویات روده (که شامل باکتری ها هستند) را وارد واژن کنند.
تحریک: تحریک بافت های واژن می تواند به ترک یا زخم منجر شود، که این زخم ها دسترسی به جریان خون برای باکتری ها و مخمرها را فراهم می کند.