زایمان طبیعی

صفر تا صد زایمان طبیعی

آنچه می خوانید...
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 30 میانگین: 3.8]
مراجعه-به-پزشک-خوب-برای-زایمان-طبیعی

یکی از روش های قدیمی برای دنیا آوردن جنین از رحم مادر، زایمان طبیعی است. در موارد بسیار زیادی توصیه می شود تا مادران فرزندان خود را از این روش سنتی به دنیا بیاورند . زایمان طبیعی که در واقع بی دردسر ترین روش برای زایمان است فواید بسیار زیادی برای مادر و جنین دارد و در نهایت منجر به تولد کودکی سالم و زیبا می شود. بسیاری از زنان از درد زایمان طبیعی نگران هستند اما با مراقبت های دوران بارداری و نیز راهنمایی های متخصص زنان و زایمان غرب می توان تا حدود بسیار زیادی از این درد را کاست و یک زایمان راحت را تجربه کرد.

نحوه انجام زایمان طبیعی

همانطور که می دانید دهانه ی رحم در ماه های آخر بارداری مرطوب شده و کم کم باز می شود ، زمانی که نه ماه به سر می آید جنین برای تولد آمادگی بارداری دارد و در واقع با وارد کردن فشار به لگن و رحم مادر آمادگی خود برای خروج را اعلام می کند.

زایمان-طبیعی-1

در چنین شرایطی دهانه واژن باز می شود و رحم دچار انقباضاتی می شود که درد شدیدی را در بدن زن باردار ایجاد می نماید،با هر با منقبض شدن رحم جنین می چرخد و رفته رفته سر جنین به دهانه رحم وارد می شود ،زمانی که جنین در لگن وارد می شود و دهانه ی رحم در حال گشوده شدن می باشد در صورت تحمل درد به راحتی مادر به راحتی جنین را از رحم خارج می کند و روند زایمان خاتمه می یابد.

تولد-نوزاد

ممکن است در طی تحمل درد زایمان رحم چند با ر منقبض شود،با هر انقباض رحم، فرکانس هایی به مغز فرستاده می شوند که باعث آزاد شدن هورمون اکسی‌توسین می گردد این هورمون سرعت و شدت انقباضات را بیشتر می کند.
البته نگران درد زایمان نباشید زیرا با هر بار احساس درد هورمون اندروفین در بدن مادر ترشح می شود ، این هورمون برا احساس آرامش و تسکین درد های شدید مفید بوده و در واقع جای نگرانی برای زنان باردار وجود ندارد زیرا درد زایمان توسط خود بدن کنترل می شود و به علاوه متخصص زنان و زایمان اقدامات لازم برای تسکین درد و خروج راحت جنین را انجام می دهد.

مزایای زایمان طبیعی

زایمان طبیعی عوارض و بیماری های زایمان سزارین را ندارد و در واقع یک روش طبیعی برای زایمان است که دوره ی نقاهت بسیار کوتاهی را در پی دارد .در زایمان طبیعی کودک مشکلاتی مانند بیماری های تنفسی و یا مرگ بعد از تولد را با احتمال کمتری به همراه دارد .
در طی یک زایمان طبیعی ممکن است مشکلاتی برای فرد ایجاد شود ، البته ممکن است یک یا چند مورد به صورت هم زمان در فرد رخ دهد :

  • افزایش میزان خونریزی
  • بیهوشی در زایمان
  • بالا رفتن فشار خون
  • چسبندگی رحم
  • صدمه به احشای داخل شکم مادر
  • ارتباط کم مادر با نوزاد
  • بروز مشکلات تنفسی
  • خطر مرگ نوزاد در ۲۸ روز اول
  • خطر پارگی رحم برای افرادی باسابقه سزارین های قبلیمیزان درد لگنی پس از زایمان، اختلال جنسی، پرولاپس ارگان لگن و افسردگی پس از زایمان نیز هم در سزارین و هم در زایمان طبیعی دیده می شود اما شدت این عوارض در زایمان طبیعی بسیار کم است و در واقع مشکل جدی مادر را تهدید نمی کند.

تغذیه در دوران بارداری

دوران بارداری مهم ترین اصل تعیین کننده برای سلامتی نوزاد متولد شده می باشد و می توان گفت هر چقدر که مراقبت های دوران بارداری به نحوی صحیح انجام بگیرد نوزاد متولد شده سالم تر خواهد بود .مراقبت های دوران بارداری از رژیم غذایی گرفته تا انجام آزمایش های لازم می باشد.آزمایش ها تعیین می کنند که جنین در رحم مادر در چه وضعیتی قرار دارد و رشد کافی را داشته و یا اینکه به عارضه خاصی دچار است یا خیر.برای اینکه رشدجنین به اندازه لازم باشد مهمترین عامل تغذیه مادر می باشد زیرا مواد غذایی مورد نیاز جنین از راه جفت از طریق مادر به جنین منتقل می شود.در این راستا می توانید از یک متخصص خوب زنان و زایمان کمک بگیرید.

رابطه رژیم غذایی مادر و تشکیل جنین

در ابتدای دوران بارداری ، ممکن است مادران حتی از بارداری خود اطلاعی نداشته باشند . اما به هر حال در این مدت جنین در حالا رشد می باشد و اعضای مختلف بدنش در حال تشکیل شدن و تکامل است . تغذیه صحیح به ویژه از لحاظ کیفی، اهمیت بالایی دارد. البته بهترین حالت برای مادران اینست که پیش از بارداری یه متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند و مشاوره های قبل از بارداری را انجام دهند و پیش از بارداری، رژیم غذایی مناسبی برای خود داشته باشند تا ناراحتی و مشکلات به وجود آمده در دوران بارداری به کم ترین میزان خود برسد.

تغذیه مادر در سه ماه اول بارداری

در سه ماهه اول بارداری مادر با علائمی همچون تهوع، استفراغ و کم اشتهایی رو به رو می شود و به همین دلیل تاثیراتی را بر روی رژیم غذایی وی می گذارد و باعث می شد برنامه غذایی مختل شود اما این تاثیرات منفی نباید در برنامه غذایی و مواد غذایی که باید در این دوران به زنان باردار برسد اختلالی را ایجاد کند. متخصص زنان و زایمان می تواند برنامه غذایی شما را به گونه ای تنظیم کند که از کیفیت بالایی برخوردار باشد تا از غذا های سبک، کم حجم و زود هضم و در دفعات متعدد استفاده نمایید. بهترین توصیه متخصص زنان و زایمان استفاده از همه گروهای غذایی به اندازه متعادل است  زنان باردار یاید از پنج گروه مواد غذایی شامل غلات، لبنیات ، گوشت و حبوبات ، سبزی ها و میوه ها به اندازه کافی استفاده کنند.زیرا هر کدام از این گروه های غذایی می توانند نقش مهمی در رشد و تکامل جنین داشته باشند.پیشنهاد می شود در این دوران به دلیل مشکلات غذایی که وجود دارد غذاهای کم چرب کنترل شده مصرف شود و همچنین مصرف مایعات افزایش یابد. غذا هایی مانند نان ،پنیر، کباب، تخم مرغ، آب پز، سیب زمینی و مربا می توانند غذا های مفیدی باشند.همچنین برای جلوگیری از یبوست مواد غذایی فیبر دار را فراموش نکنید.

 

 

رشد جنین در سه ماهه بارداری
در اوایل سه ماه سوم بارداری سرعت رشد جنین مقداری کم می شود و دوباره رشد سریع جنین آغاز می شود.در این زمان وضعیت فیزیکی و روانی مادر با هفته های اول بسیار متفاوت است.شاید شما در این روزها مقداری احساس سیری و یا گشنگی داشته باشید و برایتان سوال پیش بیاید که چگونه باید مواد غذایی را مصرف کنید تا نیاز های جنین خود را تامین کنید .جنین در پایان سه ماه دوم بارداری بیست در صد از وزن هنگام تولد خود را به دست می آورد و تقریبا به اندازه شصت درصد از طول آن تکامل یافته است.تمامی رشد از طریق مواد غذایی وارد شده به بدن مادر از طریق جفت صورت می گیرد.

آغاز اضافه وزن مادر در سه ماه سوم بارداری

در سه ماه اول بارداری مادر تغییر چندانی از لحاظ وزنی نخواهد داشت اما با وارد شدن به سه ماه سوم بارداری افزایش وزن به صورت هفتگی آغاز می شود.در صورتی که پیش از بارداری وزن طبیعی داشته اید در طی سه ماه سوم بارداری هر هفته به اندازه چهارصد گرم بر وزن مادر افزوده می شود .

تغذیه در سه ماه سوم بارداری

پیشنهاد می شود در این دوره غذاهای تازه مصرف کنید و مصرف لبنیات را افزایش دهید زیرا جنین در حال رشد بوده و برای تکمیل شدن استخوان ها،قلب و شبکه های عصبی سالم به کلسیم نیاز دارد.همچنین برای اینکه بدن بتواند کلسیم را جذب بدن خود کند نیاز به ویتامین دی می باشد.بهتر است که مادران در این زمان در معرض نور آفتاب قرار بگیرند و یا اینکه از طریق خوراکی هایی مانند ماهیف لبنیات و تخم مرغ این ویتامین را دریافت کنند. همچنین توصیه می شود در سه ماه دوم با نظر متخصص زنان و زایمان از مکمل های مولتی ویتامین و یا مینرال استفاده شود.در دوران بارداری خود بهتر است که به هیچ عنوان نوشابه های گازدار و یا نوشیدنی های کافئین دار استفاده نکنید زیرا می تواند به سلامت مادر و جنین لطمه وارد کند.

ترس از درد زایمان طبیعی

درد زایمان یکی از مواردی است که زنان باردار نسبت به آن واهمه داشته و به همین دلیل از انجام زایمان به روش طبیعی گریزانند، پیرو ترس از بارداری باید اعلام نماییم که این نوع زایمان با توجه به پیشرفت های پزشکی و نیز روش ها نوین ارائه شده برای زایمان راحت تر ، بسیار راحت بوده و درد برای مادران قابل تحمل خواهد بود .
البته زایمان طبیعی در مواردی به مادران توصیه می شود که مشکلات حاد و اضطراری که جان مادر و فرزند را به مخاطره می اندازد وجود نداشته باشد . فشار خون بالا و یا عدم چرخش سر نوزاد ، و حتی بزرگ بودن سر نوزاد برخی از مواردی است که زایمان طبیعی را به سزارین منجر می کند .

درد-زایمان
درد زایمان

نگران درد زایمان نباشید

بالاخره بعد از گذشت مدت زمان  تحمل درد، سر نوزاد به دهانه ی رحم فشار وارد می کند و آن راباز می کند و در نهایت به کمک متخصص زنان و زایمان جنین بیرون کشیده می شود و به دنیا می آید . مادر نباید نگران درد هنگام زایمان باشد زیرا  در زمان زایمان با مسکن ها و نیز تجویز داروهای مشخص برای تحمل درد مادر آمادگی بیشتری را برای به دنیا آوردن جنین پیدا می کند .

مزایای زایمان طبیعی

زایمان طبیعی از برخی لحاظ بسیار راحت و بدون درد سر است و مخاطره ای برای مادر و جنین در بر ندارد. از مزایای آن نسبت به سزارین دوران بستری می باشد که این دوران  در بیمارستان نسبت به سزارین بسیار کم است و کودکانی که از این روش به دنیا می آیند دچار مشکلات تنفسی نمی شوند، نوزادان در این روش به راحتی شیر می خورند و در گرفتن سینه از مادر دچار مشکل نمی شوند.
همچنین رابطه عاطفی در زایمان های طبیعی بین مادر و فرزند بیشتر است و مادران می توانند بلافاصله بعداز تولد نوزاد او را در آغوش بگیرند.

زایمان با وسایل کمکی

در هنگامیکه سر جنین داخل کانال زایمان به اندازه معمول پایین آمده و در این حین پزشک متخصص زنان و زایمان تشخیص دهد که خروج فوری جنین ضروری است ، و مادر نتواند جنین را به صورت طبیعی خارج کند در چنین شرایطی پزشک از وسایل کمکی استفاده می کند که زایمان طبیعی به راحتی انجام شده و مشکلی مادر و جنین را تهدید نکند متداول ترین وسیله کمکی برای زایمان طبیعی ، فورسپس است گاه بنا بر صلاحدید متخصص زنان ، از وکیوم نیز استفاده می شود .

شرایط لزوم استفاده از وسایل کمکی

– در شرایطی که ضربان قلب جنین نشان دهنده نیاز به خروج سریع باشد .

– اگر نوزاد نتواند طی پروسه طبیعی خارج شود و پزشک صلاح بداند که از ابزار کمکی بهره بگیرد .

– چنانچه مادر در بازه زمانی طولانی زور زده باشد و انرژی و قدرت این کار را از دست بدهد .

– وضعیت و جایگیری جنین طوری باشد که فقط زور زدن کافی نباشد .

وسیله های فورسپس و وکیوم

برای جلوگیری از بروز مشکلات خروج در مورد جنین و حفظ سلامت او طی زایمان طبیعی بنا بر تشخیص پزشک از این وسایل کمک گرفته می شود . گاه موانع و دلایل غیرقابل پیش بینی موجب تصمیم گیری بر خروج اجباری جنین است که به منظور موفقیت آمیز بودن پروسه زایمان طبیعی می توان از وسایل کمکی فورسپس و وکیوم بهره گرفت . هنگامی که درد های قبل از زایمان به نظم معمول پیش بروند ولی خروج نوزاد به مشکل بخورد و زایمان سزارین کاربردی نداشته باشد لازم به ذکر است که به کارگیری این وسایل تنها با تصمیم پزشک متخصص مجاز است .

علائم و مراحل شروع زایمان طبیعی

زایمان طبیعی با ایجاد درد ناحیه زیر شکم و یا کمر آغاز می شود و به تدریج طول مدت درد بیشتر و فاصله بین آن کوتاه تر می شود. در این مرحله بعد از فشارهای وارد شده به لگن و رحم مقداری ترشح خونی از واژن و مهبل دیده می شود و در نهایت مهبل یا واژن دچار آبریزش هایی بی اختیار می شود .

زایمان طبیعی
زایمان طبیعی

مراحل زایمان طبیعی

این فرایند که از شروع درد تا به دنیا آمدن جنین آغاز می شود شامل سه مرحله ی بسیار مهم است :
مرحلۀ اول : اولین مرحله در واقع با شروع دردهای زایمانی تا باز شدن کامل دهانۀ رحم آغاز می شود
مرحلۀ دوم : باز شدن دهانه ی رحم و در نهایت خروج نوزاد را در پی دارد
مرحلۀ سوم : خروج نوزاد و در ادامه ی آن خروج جفت از رحم است .

مراقبت های بعد از زایمان طبیعی

مادر بعد از گذشت ۲۴ ساعت بعد از زایمان می تواند مرخص شود البته ترخیص بنا به تشخیص پزشک و بعد تائید سلامت مادر و نوزاد خواهد بود . مادران باردار در طول ۶ هفته نقاهت یا دوره ی نفاس باید مراقب خود و نوزاد باشند و از انجام تحرکات سنگین و یا بلند کردن اجسام سنگین جلوگیری به عمل بیاورند ، برای بررسی علائم خطر و یا بیماری های احتمالی لازم است مادر در روز دهم و روز چهلم پس از زایمان به مراکز بهداشتی مراجعه نماید .

اقدامات قبل از بارداری
اقدامات قبل از بارداری

بعد از زایمان طبیعی ممکن است مادر موارد زیر را تجربه کند که عبارتست از :

  1. علائم خطر پس از زایمان
  2. دچار تب و لرز شود
  3. دچار خونریزی پیش از قاعدگی شود
  4. در ناحیه بخیه ها احساس درد و تورم کند
  5. پستان مادر ممکن است متورم شود و دچار قرمزی گردد
  6. ممکن است زن دچار ترشحاتی از مهبل شود
  7. احساس درد در ساق پا یا زیر دل داشته باشد
  8. تکرر ادرار داشته باشد
  9. دچار سرگیجه و رنگ پریدگی شود
  10. سایر عوارض …

به یاد داشته باشید که خطراتی که رخ می دهند قابل درمان بوده و به صورت بسیار جدی جان مادر و نوزاد را تهدید نمی کند ، دقت در انتخاب متخصص زنان و زایمان و هم چنین رعایت اصولی که متخصص زنان و زایمان به شما ارائه می کنند می تواند در بهبودی سریع تر شما تاثیر به سزایی داشته باشد .

مراحل زایمان شامل چند مورد است که در آغاز با علائم شایعی آغاز خواهد شد :

زایمان ابتدا با درد ناحیه زیر شکم و یا کمر که رفته رفته تمام پایین تنه را درگیر می سازد آغاز می شود ، این درد ها کم و زیاد شده  و فاصله بین آن حین زایمان کوتاه تر می شود.

بروز هر نوع ترشح خونی از واژن یا مهبل نشانه ای از زایمان است بنابراین باید به دقت به این مورد توجه داشته باشید .

آبریزش از مهبل یا واژن ، ممکن است که این علامت در طول دوران بارداری دیده شود اما در زمان زایمان این ترشح بسیار زیاد بوده و ممکن است تمام تن شما را فرا بگیرد .

به طور کلی  فرآیند زایمان معمولاً به سه مرحل تقسیم می شود که توجه به آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است :

مرحلۀ اول زایمان طبیعی

مرحله ی اول با درد های آرام همراه است ، معمولا این درد  تا باز شدن کامل دهانۀ رحم با شما همراه می باشد .

مرحلۀ دوم زایمان : این مرحله با انقباضات رحمی همراه است و شما را با فشار های جدی همراه می سازد، از باز شدن کامل دهانه ی  رحم تا خروج نوزاد  شما در مرحله ی دوم قرار دارید و البته این درد باعث می شود که شما راحت تر زایمان داشته باشید ، همانطور که قبل از این گفته شد نگران درد حین زایمان نباشید با تحمل این درد و انقباضاتی که درون رحم اتفاق می افتد رحم شما برای زایمان آماده تر خواهد شد و جنین به راحتی به دنیا خواهد آمد .

مرحلۀ سوم زایمان : از زمان خروج نوزاد تا خروج جفت را مرحله ی پایانی زایمان طبیعی می گویند بعد از آن می توانید نوزاد را در آغوش کشیده و او را شیر دهید .

مرحله ی دوم زایمان طبیعی

در این مرحله شما برای تولد نوزاد آماده هستید . برای این منظور به طرف یک صندلی راحت هدایت خواهید شد قبل از این موارد ناحیه ی تناسلی شما با مواد ضد عفونی کننده شسته می شود و روی شکم و پاهایتان پارچه های استریلی پهن می گردد روی تخت دراز می کشید و آماده ی خروج جنین می شوید.
مرحله ی دوم زایمان طبیعی که از باز شدن دهانه ی  رحم تا خروج نوزاد را شامل می شود  روند زایمان را پایان می بخشد و بعد از آن مادر می تواند فرزند دلبندش را در آغوش بگیرد . در حین انقباضات رحمی باید این ناحیه به اندازه ی 10 سانتی متر باز شود تا سر نوزاد بتواند از آن بیرون بیاید ، بعد از این که دهانه ی رحم به اندازه ی ایده آل و مناسب باز شد جنین با فشار وارد کردن به آن بیرون می آید .

البته بعد از این مورد نیاز است تا جفت به صورت کامل از رحم خارج شده و بند ناف نوزاد نیز از مادر جدا شود .
نیاز است تا دهان و بینی نوزاد تمیز شود تا بتواند به راحتی نفس بکشد و بعد از این اتفاق شما برای اولین بار صدای گریه ی او را خواهید شنید .

مرحله سوم زایمان طبیعی

مرحله ی سوم که در واقع آخرین مرحله است و بسیار سریع اتفاق می افتد با خروج جفت از رحم مادر همراه است .
همانطور که می دانید جفت در طول حاملگی به دیواره ی رحم وصل است و در واقع جنین تمامی مواد غذایی و منابع حیاتی لازم را از طریق آن دریافت می نماید  . جفت از طریق بند ناف تغذیه و اکسیژن را به جنین می رساند و دفع ضایعات او را انجام می دهد .
با تولد نوزاد و خروج او  از رحم مادر  انقباض رحم  نیز متوقف می شود بعد از مدت کوتاهی رحم دوباره شروع به انقباض می کند و در نهایت نیز این انقباض  جفت را از دهانه ی رحم جدا می سازد و آن را به بیرون هدایت می کند که معمولاً با خروج مقداری خون نیز همراه می باشد .این لحظه شیرین ترین اتفاق زندگی یعنی به آغوش کشیدن فرزند را در پی خواهد داشت که درد سر های دوران بارداری و سختی های زایمان را از یاد خواهد برد .

زایمان-طبیعی
زایمان طبیعی

زایمان طبیعی بدون درد

زایمان طبیعی دردناک است و بسیاری از خانم ها از درد آن واهمه دارند اما امروزه درد زایمان مانند سابق غیر قابل تحمل نیست والبته مخاطره ای برای مادر و جنین در پی ندارد.
کاهش درد زایمان با روش های کاهش درد و نیز زایمان بدون درد ممکن می باشد.
شاید تصور ذهنی ما این مسئله را باور نداشته باشد اما امکان زایمان طبیعی بدون درد ممکن است .

زایمان بدون درد با  بی حسی اپیدورال و وارد کردن داروی ضد درد از طریق لوله ای نازک به قسمت نخاع درد ناحیه تهتانی انجام می شود، این روش درد زایمان را چندین درجه کاهش می دهد و البته باعث می شود تا جنین به راحتی از رحم مادر خارج شود.
در واقع زایمان طبیعی با بی حسی اپیدورال از روش های نوین برای زایمان طبیعی و به دنیا آوردن نوزادان با تحمل درد بسار کم است . درگذشته زایمان های طبیعی پر درد و یا سزارین تنها راه های تولد نوزادان محسوب می شد.
ترس از زایمان و تحمل درد زیاد از مواردی است که زنان باردار را به زایمان سزارین تشویق می کند اما بد نیست بدانید که به کمک روش اپیدورال می توان یک زایمان طبیعی ، کم هزینه و بدون عوارض را در پی داشت .

نوزاد متولد شده طی زایمان طبیعی توسط دکتر زارع پور برای مشاهده بر روی تصویر زیر کلیک کنید .

انقباض رحم پس از زایمان طبیعی

رحم در حالت عادی کوچک است و این ماهیت کوچک بودن خود را حفظ می نماید این عضو همانند بادکنک توانایی الاستیسیته به خصوصی را دارا می باشد بدین ترتیب پس از زایمان طبیعی مجددا به حالت عادی خود بازمی گردد مادران بعد از زایمان باید منتظر انقباض رحم باشند که این امر با شیر دهی به نوزاد افزایش بیشتری خواهد داشت چنانچه شخصی بیشتر از یک مرتبه زایمان کرده باشد ، شاهد بالا رفتن میزان این انقباضات می شود.

تاثیر شیردهی بر انقباض رحم

طی زمان شیردهی به نوزاد ، هورمونی موثر موسوم به اکسی توسین آزاد شده و یکی از مزایای آن افزایش انقباض رحم است لازم به ذکر است که پس از گذشت سه الی چهار روز از زمان زایمان انقباضات رحمی از بین می رود.

ترشحات پس از زایمان طبیعی

ممکن است در روزهای اولیه پس از زایمان ترشحاتی مخاطی ترکیب شده با خون از واژن زنان خارج شود که بروز این ترشحات امری معمول بوده و جای هیچگونه نگرانی نیست چرا که زمان ترمیم بخش های داخلی رحم ، خونریزی رخ می دهد و پیدایش آن نشان دهنده سلامت بدنی مادر است اغلب این علایم و خونریزی ها تا 4 الی 6 هفته طول می کشند. اگر ترشحات رحمی بوی نامطلوب و میزان خون زیادی داشتند در آن صورت لازم است به پزشک متخصص زنان خود مراجعه کرده و وی را در جریان این مشکل قرار دهید.

روش اپیدورال چیست و چگونه به زایمان منجر می شود ؟

بی حسی اپیدورال
بی حسی اپیدورال

این روش در واقع با بی حس کردن  ناحیه تهتانی تحمل درد را برای مادر ممکن می سازد .
در واقع با تزریق این داروی ضد درد مادر در هنگام زایمان درد این ناحیه را حس نمیکند و یا درد بسیار کمی را تحمل میکند .
مزایای زایمان بدون درد
این روش در هر مرحله ای از زایمان مورد استفاده قرار می گیرد .
بی حسی درد بخیه های زایمان را نیز کاهش می دهد
کاهش درد شدید زایمان به روش طبیعی
این روش کنترل ویژه ای برروی فشار خون دارد
این روش با بی حسی انجام شده و مادر بعد از تولد نوزاد می تواند او را ببیند
نسبت به زایمان سزارین عوارض و نقاهت بسیار کمتری دارد

افتادگی رحم و زایمان طبیعی

دلایل پیدایش افتادگی رحم متعدد و مختلف است و زنان نباید علت این عارضه را تنها زایمان طبیعی تلقی کنند گرچه یکی از دلایل افتادگی رحم می تواند زایمان باشد ولی همیشه این طور نیست . چه بسا زنانی که چند زایمان از نوع طبیعی انجام داده اند ولی همچنان سالم بوده و افتادگی رحم نداشته اند . جلوگیری از افتادگی رحم تا حد زیادی وابسته به مراقبت های صحیح بعد از زایمان طبیعی است . یکی از این مراقبت ها و اقدامات پس از زایمان ، انجام ورزش های مربوط به ماهیچه های لگن است ورزش های مربوطه تا میزان زیادی مانع از افتادگی رذحم پس از زایمان طبیعی هستند .

همچنین در این خصوص لازم به ذکر است که فرد باید پس از زایمان به وزن طبیعی و ایده آل برسد . در این میان زنانی که در دوران بارداری پرخوری بیش از حد داشته و رژیم غذایی سالم متعادل را رعایت نکرده اند ، در دوران پس از بارداری به مشکل خورده و نمی توانند وزن خود را به آسانی پایین بیاورند . به آن دسته از زنان که می پندارند در دوران بارداری باید بیش از حد غذا بخورند باید گفت که این کار ، نه تنها سودی برای جنین ندارد ، بلکه زایمان را با مشکل مواجه می سازد .

در دوران شیردهی می توان با رعایت رژیم غذایی سالم ، غنی از مواد ویتامینه و املاح و مغذی به حد متعادل وزن مورد نظر را به دست آورد . که این امر بر پیشگیری از افتادگی رحم اثر گذاشته و برای حفظ سلامت مادر و نوزاد اثربخش است .

مرحله انتقال زایمان طبیعی

این مرحله درست زمانی است که جنین زمانش است که با استفاده از زایمان طبیعی  به دنیا بیاید زیرا در این مرحله دهانه رحم تا 10 سانتیمتر باز می شود به گونه ای که سر جنین به سمت دهانه رحم به حرکت در می آید و تا نزدیکی ورودی دهانه رحم نزدیک می شود ، در این حالت است که مادر احساس درد فراوان دارد یعنی زمانی است که زایمان به زمان خود رسیده است .بهتر است بدانید به غیر از مرحله ی درد مادر امکان دارد دیگر علائمی مانند خونریزی ،  لرز و تعریق داشته باشد.

زمان زایمان طبیعی

از ان جا که دهانه رحم به 10 سانتیمتر رسیده یعنی زمان تولد نوزاد است در این مرحله به مادر فشار بسیاری وارد می شود و مادر باید به  خود فشار بیاورد تا دهانه رحم بیشتر باز شود و بتواند کودک خود را به دنیا بیاورد . این فشار یا زوری که مادر به خود وارد می کند باعث می شود که عضلات خارجی رحم با سر جنین مماس شود و ایجاد درد بیشتر می کند تا پزشک بتواند نوزاد را از رحم مادر خارج کند .

بعد از زایمان طبیعی

بعد از اینکه کودک از رحم مادر خارج شد ابتدا دستگاه تناسلی با مواد ضد عفونی کننده شست و شو داده می شود سپس پزشک صورت نوزاد را تمیز می کند در این حین است که صدای نوزاد شنیده می شود در این زمان هنوز ،نوزاد و مادر به وسیله ی بند ناف به هم متصل هستند و ماما در اولین فرصت بند ناف را پاره می کند و گیره ای را در نزدیکی شکم نوزاد وصل می کند در واقع این بند ناف نوزاد است که به دیواره رحم وصل است و وظیفه دارد اکسیژن لازم را به جنین برساند .

بعد از زایمان طبیعی چند ساعت زمان می برد تا خونریزی قطع شود. مادر و نوزاد مدام در حال بررسی توسط پزشک هستند تا مشکلی ایجاد نشود و در صورت هر گونه به بخش مراقبت فرستاده می شوند تا سلامت کامل برقرار شود .

در زایمان طبیعی چه عوارضی امکان دارد ایجاد شود ؟

مهمترین عوارض احتمالی عبارتست از نامنظم بودن ضربان قلب جنین ، خونریزی ، افتادگی رحم و در آخر امکان دارد دستگاه تناسلی مادر فرم خود را از دست بدهد البته جای هیچگونه نگرانی نیست و با انجام جراحی زیبایی واژن می تواند برطرف کرد .

دکتر نسرین زارع پور

دکتر نسرین زارع پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
دارای بورد تخصصی دکتری با رتبه ممتاز از دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + هفده =