آنچه درباره ناباروری نمی دانید
فرزندآوری از نیازهای اولیه موجودات زنده و از رکنهای اساسی تشکیل خانواده هست؛ به همین دلیل عدم توانایی در باروری برای بسیاری از خانوادهها مشکلساز و چه بسا به ازهم پاشیدن کانون خانواده منجر میشود. طبق آمارهای رسمی بطور متوسط ۸۵% از زوجها تا یکسال پس از تلاش برای داشتن فرزند، موفق به بارداری میشوند و ناباروری به بیماری دستگاه تناسلی گفته میشود و زوجی نابارور محسوب میشود که حداقل ۱۲ ماه پس از تلاش و انجام فعالیت جنسی طبیعی و بدون روش جلوگیری، باردار نشود و یا در نگه داشتن حاملگی برای تولد نوزاد زنده ناتوان باشد.ناباروری همیشه به معنای عقیم بودن یا ناتوانی دائمی در بچهدارشدن نیست.
در طی یک دوره تخمکگذاری فقط ۲۰ درصد شانس باردارشدن برای افراد وجود دارد.
در ادامه مطلب با توجه به توضیحات دکتر نسرین زارع پور متخصص زنان و زایمان به بررسی پیرامون ناباروری می پردازیم:
انواع ناباروری:
اولیه و ثانویه
اگر یک زوج پس از یکسال فعالیت جنسی و بدون پیشگیری موفق به بارداری نشوند در دسته ناباروری اولیه قرار میگیرند و اگر زوجی حداقل یکبار بطور طبیعی صاحب فرزند شده باشند و برای فرزند بعدی دچار مشکل شوند در دسته ناباروری ثانویه قرار می گیرند.
دلایل ناباروری می توانند مربوط به زن، مرد، با ناشناخته باشند.
از علل ناباروری در زنان می توان به مواردی همچون اختلال در تخمک گذاری، اختلال در لوله های رحمی، آندومتریوز، اختلال در گردن رحم یا رحم، و مشکلات مربوط دستگاه ایمنی بدن اشاره کرد. در اختلال تخمک گذاری که علت عمده ناباروری در بانوان است(۳۹٪) تخمک گذادی انجام نمی شود یا به صورت نامنظم و کم صورت میگیرد بنابراین در برنامه عادت ماهیانه نیز مشکل دارند؛ ذکر این نکته ضروری است که گاهی بعضی از افرادی که دارای اختلال تخمک گذاری اند عادت ماهیانه منظم دارند. در اختلال بعدی لوله های رحمی به طور کامل یا ناقص بسته است در نتیجه اسپرم به تخمک نمی رسد.در اختلال آندومتریوز بافت سنگ فرش رحم بیش از حد رشد کرده و میتواند لوله هتی رحمی را مسدود کند، این عارضا ۱۳٪ موارد ناباروری را تشکیل می دهند. ناهنجاری های گردن رحم هم می توانند سبب ناباروری باشند. در مورد اختلالات دستگاه ایمنی باید گفت که در بعضی از بانوان بر علیه اسپرم مرد که بافت بیگانه است آنتی بادی ترشح می شود و آن را سرکوب می کند.
دکتر نسرین زارع پور ، متخصص زنان خوب در تهران ، با دانش و مهارت بالای خود آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند. راه های ارتباطی با دکتر نسرین زارع پور :
شماره های تماس:
- 021-44447616
- 09329137333
- کانال اینستاگرام
علل ناباروری در مردان را می شود به سه دسته کلی اختلالات مربوط به اسپرم، ناهنجاری های مربوط به ساختمان بدن و سایر عوامل تقسیم کرد. اختلالات مربوط به اسپرم شامل موارد ذیل است: تعداد کم، عدم بلوغ، شکل غیر طبیعی، عدم توانایی حرکت مناسب، اختلالات هورمونی که در تولید اسپرم اثر می گذارند و مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی که بر علیه اسپرم خودی آنتی بادی ترشح میشود. دسته دوم شامل افرادی است که بسته شدن لوله های خروج اسپرم در آنها اتفاق افتاده؛ دلیل این امر میتواند عوامل ژنتیکی، عفونی و همچنین بیماری هایی مثل واریکوسل باشد. عوامل دیگر نظیر ناتوانی جنسی و انزال زود رس نیز می توانند سبب ناباروری شوند.
همه ی عوامل ذکر شده اعم از مشکلات هورمونی و غیر طبیعی بودن سلول های جنسی می توانند دلیل ژنتیکی داشته باشند.
در برخی موارد ممکن است عامل ناباروری ناشناخته باشد یعنی پس از انجام معاینات دقیق پزشکی زن و مرد کاملا سالم به نظر برسند ولی به علل ناشناخته بارور نمی شوند.