سرطان رحم

سرطان رحم

آنچه می خوانید...
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
درجه بندی سرطان رحم

رحم عضوی تو خالی است که در قسمت پایین شکم در بین مثانه و رکتوم واقع شده است، دیواره ی رحم دارای دو لایه داخلی و خارجی هستند. علاوه بر این دو لوله ی ظریف و قابل انعطاف در دو گوشه ی بالایی رحم وجود دارد و به سمت دیواره جانبی لگن کشیده شده اند، در واقع این لوله ها تخمک آزاد شده را از تخمدان و تخم بارور شده به سمت رحم هدایت می کنند. سرطان رحم اشاره به وجود تومورهایی در این ناحیه دارد که باعث ناباروری و مشکلات شایع دیگر در زنان می شود.

علائم سرطان رحم چیست؟

سرطان رحم علائم مختلفی دارد که می تواند شبیه به سایر بیماری های مربوط به رحم باشد. در صورت درد غیرعادی در ناحیه واژینال و یا خونریزی های نامنظم واژینال، باید با پزشک خود صحبت نمایید. اگر به بهترین متخصص زنان مراجعه نماید، وی با تشخیص دقیق خود می تواند بهترین روش درمانی را برگزیند. از دیگر علائم سرطان رحم می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • خونریزی واژن قبل از شروع دوران یائسگی
  • خونریزی و لکه بینی پس از دوران یائسگی حتی اگر به میزان اندک باشد.
  • درد و گرفتگی ناحیه زیر شکم و لگن
  • مشاهده ترشحات سفید و شفاف واژن در دوران یائسگی
  • خونریزی های طولانی، شدید و پی در پی با سن بالای 40 سال

چه عواملی سبب سرطان رحم می شوند؟

با توجه به تحقیقاتی که در طی سال ها صورت گرفته است، هنوز علت دقیق سرطان رحم مشخص نیست. اما عواملی می توانند سبب بروز این سرطان شوند. با جهش سلول های جهش یافته و تگثیر بدون کنترل آن ها، توده های رحمی تشکیل می شوند.

چه عواملی خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش می دهد؟

عوامل پرخطری که می توانند خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهند به شرح زیر است :

  • از بین رفتن تعادل مقدار هورمون های استروژن و پروژسترون
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS
  • مصرف هورمون استروژن بدون مصرف پروزسترون
  • چاقی
  • سن
  • وراثت
  • سبک زندگی
  • اختلال ژنتیکی

سن

با بالا رفتن سن، خطر ابتلا به سرطان رحم افزایش می یابد. طی تحقیقاتی نشان داده شده است که احتمال ابتلا به سرطان رحم در خانم های بالای 50 سال بیش تر از سایر خانم ها با سن کم تر است.

سبک زندگی و چاقی

داشتن سبک زندگی با تغذیه ناسالم از جمله رژیم غذایی پرچرب، خطر ابتلا به سرطان ها از جمله سرطان رحم را افزایش می دهد. غذاهای چرب به دلیل داشتن کاری بالا، می توانند منجر به چاقی شوند.

وراثت

برخی افراد به دلیل اختلالات ژنتیکی که دارند، می تواند در معرض بیش تر ابتلا به این سرطان قرار گیرند. افراد مبتلا به سندرم لینچ یا سرطان کولورکتال غیرپلیپوز ارثی (HNPCC)، خطر ابتلا به سرطان آندومتر را همراه با انواع دیگر سرطان ها افزایش می دهند.

سایر عوامل

دیابت از جمله بیماری هایی است که اغلب با چاقی همراه است و همانگونه که گفته شد، چاقی یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان است. مطالعات نشان می دهند که بین دیابت و سرطان رحم ارتباط مستقیمی وجود دارد.

چاقی و اضافه وزن

سرطان رحم در صورتی که فرد چاق باشد، می تواند با خطرات بیش تری همراه باشد. بافت چربی می تواند برخی از هورمون ها زا به استروزن تبدیل نماید و همین امر می تواند ابتلا به سرطان رحم را افزایش دهد. هر چه میزان بافت چربی بیش تر باشد،می تواند تاثیر بیش تری بر مقدار سطح استروژن داشته باشد.

بیماری های تخمدان

افرادی که به تومورهای خاص تخمدان مبتلا هستند، دارای سطح پروژسترون پایین و سطح استروژن بالایی هستند. همین امر ابتلا به سطران رحم را بالا می برد.

تومورهای رحم

تومورهای موجود در رحم می توانند خوش خیم و بدخیم باشند . در واقع با توجه به تشخیص جراح زنان و زایمان می توانید متوجه بافت های درون رحم و تومور های آن شوید.بسیاری از تومورهای خوش خیم این ناحیه قابل درمان بوده و در صورت تشخیص به هنگام می توان از پیشرفت آنها جلوگیری به عمل آورد.

تومورهای خوش خیم رحمی

این نوع تومورهای خوش خیم اغلب در خانم هایی با حدود سنی ۴۰ سال رخ می دهد فیبروم رحم نوع شایعی از این تومورها هستند که در بیشتر مواقع بدون علامت بوده و نیازی به درمان های پیچیده ندارد و با مراجعه به متخصص زنان و زایمان   می توان مشکلات را برطرف نمود.

تومورهای بدخیم

در مقابل تومورهای خوش خیم ممکن است فرد مبتلا به تومورهای بدخیم شود. این نوع تومورها بافتها و اعضای مجاور رحم را تحت تاثیر قرار می دهند و باعث بروز و تولید عفونت و بیماری در این ناحیه می شوند و پس از آن از طریق خون و لنف بیماری را به تمام نقاط بدن انتقال می دهد.

  • خونریزی و ترشح غیرعادی
  • خونریزی زیاد هنگام در دوران عادت ماهانه
  • احساس درد در مقاربت
  • درد در هنگام ادرار کردن
  • درد در ناحیه لگن

از علائم شایع سرطان رحم است که در صورت تشخیص به هنگام و به موقع می توان تا حد بسیاری از آن را درمان نمود.

سرطان رحم چگونه تشخیص داده می شود؟

در صورت مشاهده هر نوع علائمی و نشانه ای، با پزشک متخصص خود در این خصوص صحبت نمایید. جهت تشخیص بهتر وی در خصوص موارد زیر، سوالاتی را از شما خواهد کرد :

  • در خصوص علائم و سابقه پزشکی و خانوادگی سوال هایی خواهند کرد.
  • معاینه فیزیکی انجام داده می شود.
  • از دیگر معاینه هایی که برای تشخیص به کار می رود، می توان به معاینات لگنی اشاره نمود.
  • با بیوپسی آندومتر لوله ای نازک و انعطاف پذیر از طریق دهانه رحم وارد رحم شده تا مقداری از بافت آندومتر برداشته شده و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال شود.
  • هیستروسکوپی روشی است که از طریق آن می توان توسط یک لوله بلند و نازک که از طریق واژن و دهانه رحم وارد می شود، به رحم رسیده و توسط دوربین و نور تصاویر دقیقی را به پزشک ارائه داده تا در خصوص تشخیص سرطان رحم بتواند به درستی تصمیم گیری نماید.

اتساع و کورتاژ (D&C) یک روش پیچیده تر برای برداشتن بافت رحم است. در اتاق عمل انجام می شود.

اگر D&C یا بیوپسی برای برداشتن نمونه های بافتی انجام داده اید، ارائه دهنده شما نمونه را به آزمایشگاه می فرستد. در آنجا، یک پاتولوژیست به بافت نگاه می کند تا سرطان وجود داشته باشد.

درمان سرطان رحم

با مراجعه به بهترین متخصص زنان و زایمان می تواند با ارائه روش های مختلف سرطان را درمان نماید

  1. جراحی
  2. اشعه درمانی
  3. هورمون درمانی
  4. شیمی درمانی

از نمونه روش های مرسوم برای از بین بردن توده های سرطان ی رحمی می باشد که می تواند کمک بزرگی به بیماران مبتلا به سرطان رحم بنماید.مراجعه به جراح زنان و زایمان در مشاهده ی اولین علائم ذکر شده ضروری خواهد بود.

دکتر نسرین زارع پور

دکتر نسرین زارع پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
دارای بورد تخصصی دکتری با رتبه ممتاز از دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *