دیابت بارداری

دیابت در دوران بارداری

آنچه می خوانید...
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیابت در دوران بارداری

دیابت در دوران بارداری یکی از مواردی است که درزنان باردار رخ می دهد .

دیابت که یک امر طبیعی در دوران بارداری تلقی می شود می تواند بر اثر عوامل شناخته یا نا شناخته ای بروز نماید که در نهایت فرد را دچار مشکلات بعد از آن بنماید .

دیابت بارداری در افرادی که سابقه ابتلا به قند خون بالا را داشته اند بیشتر دیده می شود و همچنین در افرادی که به صورت خانوادگی افراد زادی از آنها دچار قند خون بالا هستند دیده می شود.

دیابت بارداری و جنین

زمانی که مادر مبتلا به قند خون بالا می شود ، بدن به صورت معمول نمی تواند میزان انسولین لازم را تولید کند ، در نتیجه مادر دچار اختلالاتی در قند خون می شود که می تواند آسیب های جدی به جنین و مادر وارد کند .

قند خون بالا در دوره ی بارداری منجر به رشد زیاد جنین و وزن گیری بالای 4 کیلو شود ، جنین در مادران دیابتی درشت شده و ممکن است روند زایمان و جان مادر را به مخاطره بیاندازد .

در بیشتر مواردی که مادران مبتلا به قند خون بارداری هستند عمل سزارین برای بیرون کشیدن جنین از رحم مادر توصیه می شود .

دیابت بارداری

تشخیص دیابت بارداری

برای تشخیص دیابت در دوران بارداری نیاز به معاینه و بررسی مرتب متخصص زنان و زایمان دارید، با مراجعه به پزشک احتمال ابتلا به دیابت بارداری در شما بررسی شده و تمهیدات لازم برای جلوگیری از بروز و یا کنترل میزان قند خون در بدن در نظر گرفته می شود . پزشک با ارائه رژیم غذایی اصولی و نیز روش های درمانی خاص میزان قند خون مادر را کنترل کرده و از بالا رفتن میزان آن جلوگیری می نماید .

موارد و علائم دیابت بارداری

 

  • افزایش ناگهانی اشتها

پرخوری یکی از علائم شایع دیابت است اگر بیش از اندازه گرسنه می شوید باید این اشتهای کاذب را بررسی نمایید.

این اشتهای زیاد به دلیل تولید و ترشح بیش از اندازه ی انسولین در خون است

 

  • احساس تشنگی بسیار زیاد

مادران بارداری که مبتلا به دیابت هستند احساس تشنگی بسیاری دارند، زیرا بدن برای رقیق کردن گلوکز بالا در خون، آب و مایعات بیشتری نیاز دارد .

 

  • تکرر ادرار

مصرف زیاد مایعات برای برطرف کردن تشنگی مادر را دچار تکرر ادرار می نماید .

البته تکرر ادرار از علائم دیابت است که می تواند زنگ هشداری برای مادران باردار باشد، در زمان ابتلا به دیابت کلیه ها با افزایش حجم ادرار می خواهند قند اضافی را از خودشان دور کنند در نتیجه فرد احساس تکرر ادرار دارد.

توصیه می شود تا با دادن آزمایش ادرار میزان بالای گلوکز را در ادرار مشخص کنید.

 

  • عفونت های رحمی و مثانه ای

در صورت ابتلا به دیابت و عدم کنترل آن از جانب مادر ، زن باردار دچار عفونت های مکرری در مثانه، واژن و پوست می شود.

ممکن است زن باردار مبتلا به دیابت بارداری ، دچار عوارضی چون عفونت قارچی در واژن یا پوست شود.در صورت احساس سوزش یا خارش در ناحیه واژن حتما به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید.

 

  • بالارفتن قند خون

لازم است تا با ورود به هفته 24 بارداری با انجام آزمایش خون از میزان قند خون آن مطلع شوید تا بتوانید از دیابت بارداری جلوگیری نمایید و یا روش های کنترل آن را پیگیری نمایید.

 

  • افزایش یا کاهش وزن شدید

افزایش نیم کیلو وزن در هفته برای زن باردار در سه ماهه سوم طبیعی است ، ولی اگر خیلی بیشتر وزن اضافه کرد، یا افزایش وزن او متوقف شد و یا وزنش کم شد، حتما باید به پزشک و متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید.

 

زایمان در زنان مبتلا به دیابت بارداری

دیابت بارداری مانعی برای زایمان طبیعی نیست ، البته اگر در زمان زایمان قند خون بالا باشد احتمال بروز پره آکلامپسی یا بالا بودن فشار خون وجود دارد ، اگر دیابت با مسمومیت بارداری همراه باشد پزشک زایمان سزارین را توصیه می نماید ، اما در مواردی که دیابت کنترل شده باشد و میزان آن بالا نباشد زایمان طبیعی بلا مانع است .

درمان دیابت بارداری

برای درمان دیابت در دوران بارداری باید روش های غذا خوردن خود را تغییر دهید ، سعی کنید از یک رژیم مفید و اصولی پیروی کنید تا بتواند دیابت شما را کنترل کند و همچنین قند خون شما را تنظیم نماید ، قرار گرفتن در حد نرمالی از آن به کمک تغذیه قابل انجام خواهد بود، اکثر زنان باردار با کنترل  صحیح و خوب قند خون نوزاد سالم وبدون هیچگونه عارضه ای را بدنیا می آورند.

از روش های موثر برای کنترل قند خون در دوران بارداری کنترل میزان مصرف کربوهیدرات در رژیم غذایی است. همانطور که می دانید کربوهیدرات ها بعد از مصرف در زمان هضم بصورت قند در  خون ذخیره می شوند ، هرچند که وجود گلوکز یا قند خون برای تولید انرژی دربدن ضروری است اما میزان زیاد آن باعث بروز بیماری می شود ، از طرفی نیز جنین برای ادامه حیات  از بدن مادر تغذیه می کند و مواد قندی را دریافت می نماید ، اما باید این میزان نیز به اندازه ی کافی به بدن جنین وارد شود تا ضرری برای وی در پی نداشته باشد .

مصرف کربوهیدرات ها را کاهش دهید و به جای آن از سبزیجات مفید کمک بگیرید . کربوهیدرات در غذاهای زیر به وفور یافت می شود:

  • شیر و ماست حاوی کربوهیدرات هستند .
  • میوه جات و آبمیوه ها مخصوصا آب میوه های صنعتی .
  • مواد غذایی مانند  برنج، غلات، حبوبات و ماکارونی ها (پاستاها) سرشار از کربوهیدرات هستند.
  • خوردن  نان ، کلوچه، بیسکویت و نان های ساندویچ مقدار زیادی کربوهیدرات به شما می دهد .
  • حتی انواع لوبیای خشک، لپه ، نخود، عدس هم کربوهیدرات دارد .
  • کربوهیدرات ها به وفور در  سیب زمینی ، ذرت، سیب زمینی شیرین، نخود فرنگی، کدوی زمستانی  وجود دارد .

از پزشک خود  بخواهید تا مواد غذایی جایگزین را به شما ارائه دهد و از مصرف داروهای تجویز شده برای کنترل آن دریغ ننمایید .

دیابت حاملگی را جدی بگیرید!

راه های تشخیص دیابت بارداری چیست؟ عوارض دیابت بارداری چیست؟ برای درمان دیابت بارداری چه بخوریم ؟دیابت  بارداری یکی از موارد مهم است که نیاز به توجه  دارد در صورتی که به علائم  و راه های کنترل آن توجهی نشود  ممکن است  خطرناک شود . در ادامه این مطلب  به بررسی  مراقبت های لازم در زمان  زایمان و بعد از آن می پردازیم .

پایش سطح گلوکز خون

پایش سطح  گلوکز خون، برای ارزیابی  اینکه آیا  ورزش و رژیم  غذایی می تواند گلوکز خون  را در  سطح نرمال  حفظ نماید لازم است.  فرد باید  تشویق شود  تا گلوکز  خون  خود  را روزانه بررسی نماید .  گلوکز خون  ناشتا  و گلوکز  بعد از غذا  حداقل باید هفتگی بررسی گردد . گرچه ، مفید  بودن تکرار  زمان  پایش گلوکز  خون هنوز  ثابت نشده است .

دیابت حاملگی را جدی بگیرید
دیابت حاملگی را جدی بگیرید

انسولین درمانی

20 درصد  زنان مبتلا  به GDM، علی رغم  داشتن رژیم غذایی مناسب  برای حفظ گلوکز خون  خود در  حد طبیعی  نیازمند درمان  با انسولین  هستند . برخلاف  فردی که مبتلا  به دیابت  قبل از حاملگی  است، فرد  مبتلا به GDM درمان وی ابتدا توسط  رژیم غذایی  و ورزش  شروع  خواهد شد .  اگر قند خون  ناشتا  از 105mg/dl  فراتر رفت،  آنگاه درمان  با انسولین  شروع می شود .

مراقبت های  زمان زایمان

در طول  لیبر و تولد، سطح  گلوکز خون حداقل  هر دو ساعت  پایش می شود و باید  بین  80-120 mg/dl باشد، این سطح  از گلوکز  بروز هیپوگلیسمی  نوزادی را کاهش  می دهد . برای نگهداری  سطح گلوکز  در این  طیف  لیبر  لازم است،  که از انسولین Regular  داخل وریدی  استفاده نمائیم . معمولا ، مایعات  داخل وریدی  حاوی  گلوکز  در طول لیبر  داده نمی شود . گرچه  دیابت  حاملگی  اندیکاسیونی برای زایمان سزارین  نیست،  اما گاهی  به دلیل مشکلاتی  ماننده پره اکلامپسی یا ماکروزومی  نیاز به  زایمان سزارین  می باشد .

گاهی به دلیل  مشکلاتی ماننده پره اکلامپسی یا ماکروزومی  نیاز به  سزارین وجود دارد .

افراد مبتلا  به دیابت  حاملگی  به  شیر دادن  به نوزاد تشویق می شوند .

دکتر نسرین زارع پور ، متخصص زنان و زایمان در غرب تهران ، با دانش و مهارت بالای خود آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند. راه های ارتباطی با دکتر نسرین زارع پور :

شماره های تماس:

  • 021-44447616
  • 09329137333
  • کانال اینستاگرام

مراقبت  های بعد از زایمان

اکثر زنان  مبتلا به  دیابت حاملگی  به سطح گلوکز  نرمال  بعد از تولد  خواهند رسید . به هر حال ، دیابت حاملگی تمایل  به عود در  حاملگی  بعدی دارد و به عنوان  یک فاکتور  خطر مهم، در عدم  تحمل گلوکز در زندگی آینده فرد است . ارزیابی  عدم تحمل  کربوهیدرات ، با تست  تحمل گلوکز 75  گرم گلوکز خوراکی، 6-12 هفته بعد از  تولد  یا بعد  از اتمام شیر دهی  انجام می گیرد . چاقی به عنوان  یک فاکتور خطر مهم برای ابتلای  فرد به دیابت  در آینده است . افرادی که سابقه ای  از دیابت  حاملگی دارند مخصوصا  افرادی  که چاق هستند  باید تشویق  به تغییر  روش زندگی  شوند  تا این خطر  را کاهش دهند .

خطر پیشرفت  دیابت حاملگی  در حاملگی بعدی  50 درصد  یا بیشتر است.  شیر خورانی  که از زنان  مبتلا به دیابت  حاملگی به دنیا  آمده اند  در معرض  خطر افزایش  دیابت  نوع    II  یا عدم  تحمل  به گلوکز  هستند .  این شیر خوران  همچنین در  معرض خطر  چاقی در  دوران  کودکی و  بزرگسالی  می باشند .

دکتر نسرین زارع پور

دکتر نسرین زارع پور

جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی
دارای بورد تخصصی دکتری با رتبه ممتاز از دانشگاه تهران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *