درمان تنبلی تخمدان
یکی از دلایل اصلی ناباروری، تنبلی تخمدان یا سندروم پلی کیستیک است. درمان تنبلی تخمدان تقریباً غیر ممکن است، اما علائم آن قابل مدیریت است. با این حال جای نگرانی نیست، اگر دچار سندروم پلی کیستیک هستید با پزشک متخصص در مورد نگرانی اصلی خود با هر کدام از علائم صحبت کنید تا بتوانید یک برنامهی درمانی مناسب تنظیم کنید.
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا تنبلی تخمدان شایع ترین اختلال هورمونی در بین زنان در سنین باروری است و یکی از اصلی ترین دلایل ناباروری در زنان می باشد. زنان مبتلا به تنبلی تخمدان ممکن است دورهی قاعدگی کم یا نادر و سطح هورمون اضافی مردانه (آندروژن) داشته باشند. تخمدان ها ممکن است مجموعه های کوچک زیادی از مایعات (فولیکول ها) را ایجاد کرده و نتوانند به طور منظم تخم ها را آزاد کنند.
علائم تنبلی تخمدان
علائم مرتبط با تنبلی تخمدان در بسیاری از جنبه های مختلف سلامت جسمی و عاطفی یک زن فراتر از تخمدان ها گسترش می یابد. زمانی که حداقل دو مورد از این علائم را تجربه کردید ممکن است دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک شده باشید.
- دوره های قاعدگی نامنظم: چرخه قاعدگی نادر، نامنظم یا طولانی مدت رایج ترین علامت تنبلی تخمدان است. به عنوان مثال، شما ممکن است کمتر از نه دوره در سال، بیش از 35 روز بین دوره ها و دوره های غیرعادی سنگین داشته باشید.
- آندروژن بیش از حد: افزایش سطح هورمون مردانه ممکن است منجر به علائم جسمی مانند افزایش موهای زائد صورت و بدن (هیرسوتیسم)، آکنه شدید و طاسی مردانه شود.
- تخمدان های پلی کیستیک: ممکن است تخمدان های شما بزرگ شده و حاوی فولیکول هایی باشند که تخم ها را احاطه کرده اند. در نتیجه تخمدان ممکن است عملکرد منظمی نداشته باشد.
اگر دچار افزایش وزن هستید، علائم و نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولاً شدیدتر هستند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنید
بعد از مشاهده علائم کیست تخمدان می توانید به بهترین دکتر برای درمان تنبلی تخمدان مراجعه کنید تا با تشخیص دقیق درمان مناسب نیز صورت گیرد. اگر دوران قاعدگی نامنظم و یا طولانی دارید، دچار نازایی هستید یا علائمی از آندروژن اضافی مانند آکنه، طاسی و افزایش موهای زائد دارید، حتماً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
دکتر نسرین زارع پور ، متخصص زنان و زایمان در تهران ، با دانش و مهارت بالای خود آماده ارائه خدمات به شما عزیزان می باشند. راه های ارتباطی با دکتر نسرین زارع پور :
شماره های تماس:
- 021-44447616
- 09329137333
- کانال اینستاگرام
دلایل تنبلی تخمدان
علت دقیق سندرم تخمدان پلی کیستیک مشخص نیست. عواملی که ممکن است نقشی داشته باشند عبارتند از:
- انسولین بیش از حد: انسولین هورمونی است که توسط اندامی موسوم به پانکراس/ طحال ترشح میشود و به سلول ها امکان استفاده از قند را می دهد. اگر سلول های شما نسبت به عملکرد انسولین مقاوم شوند، سطح قند خون شما بالا می رود و بدن انسولین بیشتری تولید می کند. انسولین بیش از حد ممکن است تولید آندروژن را افزایش دهد و تخمک گذاری دچار مشکل شود.
- التهاب پایین بدن: این اصطلاح برای توصیف تولید گلبول های سفید از مواد برای مبارزه با عفونت استفاده می شود. تحقیقات نشان داده است که زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک نوعی التهاب با درجه پایین دارند که تخمدان های پلی کیستیک را به تولید آندروژن ها تحریک می کند. رژیم غذایی در کنار بی تحرکی، چاقی، سیگار کشیدن و استرس، یک عامل شناخته شده دخیل در ابتلاء به التهاب درجه پایین است.
- آندروژن بیش از حد: تخمدان ها مقدار غیر طبیعی زیادی از آندروژن تولید می کنند که منجر به هیرسوتیسم و آکنه می شود.
- مشکلات و بیماری های تیروئیدی
- مشکلات غدهی فوق کلیوی
- تومورهای مغزی
- علت های ژنتیکی خاص
عوارض تنبلی تخمدان
عوارض سندرم تخمدان پلی کیستیک می تواند شامل موارد زیر باشد:
- ناباروری
- دیابت حاملگی یا فشار خون بالا ناشی از بارداری
- سقط جنین یا تولد زودرس
- التهاب شدید کبدی ناشی از تجمع چربی در کبد
- سندرم متابولیک – ترکیبی از جمله فشار خون بالا ، قند خون بالا ، و کلسترول غیر طبیعی یا میزان تری گلیسیرید که به طور قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد
- دیابت نوع 2 یا پیش دیابت
- آپنه خواب (وقفهی تنفسی در خواب)
- افسردگی، اضطراب و اختلالات مربوط به خوردن
- خونریزی غیر طبیعی رحم
- سرطان رحم (سرطان آندومتر)
درمان تنبلی تخمدان
درمان همهی علائم تنبلی تخمدان به یکباره، غیرممکن است. به طور معمول از بیماران پرسیده میشود: نگرانی اصلی آن ها با سندرم تخمدان پلی کیستیک کدام یک از علائم است؟ و سپس درمان را در مدیریت آن علائم متمرکز می کنند.
به عنوان مثال، اگر نگرانی اصلی زن رشد بیش از حد موهای زائد او باشد، به طور معمول قرص های ضد بارداری تجویز می شود، این امر می تواند به کاهش سطح آندروژن کمک کند. اما اگر زن نیز بخواهد باردار شود، قرص های ضد بارداری یک روش درمانی مناسب نیست.
گزینه های درمانی موجود برای سندرم تخمدان پلی کیستیک در مدیریت علائم زن مؤثر است، اما علائم بلافاصله از بین نمی روند.
تغییرات در شیوه زندگی، مانند سالم خوردن و ورزش منظم، که باعث کاهش وزن و در نتیجه باعث کاهش علائم تنبلی تخمدان می شود، به افراد مبتلا توصیه می شود.
همچنین می توان برخی از داروهای خاص (از جمله انسولین) را برای تنظیم سطح هورمون تجویز کرد.
این داروها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- قرص های ضد بارداری، که چرخه های قاعدگی را کنترل می کنند، تولید آندروژن را کاهش می دهند و می توانند منجر به پاکسازی آکنه شوند.
- داروهای باروری، که می توانند تخمک گذاری را در بیماران تنبلی تخمدان که مایل به بارداری هستند، تحریک کنند. این داروها شامل کلومیفن، که به صورت خوراکی مصرف می شود، می باشد. یا گنادوتروپین هایی مانند هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH) یا هورمون لوتئین کننده (LH) که تزریق می شوند.
- داروهای ضد چاقی
- آنتی آندروژنی ها مانند اسپیرونولاکتون یا فلوتامید
- داروهای دیابت مانند متفورمین (گلوکوفاژ) ممکن است مقاومت به انسولین را بهبود بخشد.اما به خاطر داشته باشید، در صورت تجربهی علائم گفته شده به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید و استفاده از هرکدام از این داروها، حتماً باید تحت نظر پزشک انجام گیرد.
همچنین در نظر داشته باشید یک رژیم غذایی سالم به همراه ورزش و کاهش استرس به محافظت در برابر بیماری های قلبی، دیابت و خطرات عمدهی سلامتی برای زنان مبتلا به تنبلی تخمدان کمک می کند.